Menu
 

"Apvienotais saraksts" nolēmis nepievienoties JV, ZZS un "Progresīvo" valdībai (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

"Apvienotais saraksts" (AS) nolēmis nepievienoties topošajai "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un "Progresīvo" veidotai valdībai, secināms no AS izplatītā paziņojuma.

Kā informēja partiju apvienības pārstāve Mudrīte Grundule, AS uzsver, ka "neatbalstīs nestabilu, valsts drošību un starptautisko reputāciju vājinošu valdību ar Lemberga izšķirošu ietekmi".

Reizē AS pauž gatavību pie iespējas turpināt sarunas par atbilstošāka valdības modeļa izveidi.

AS pārstāvji pauž, ka, lai gan Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicināja sākt valdības izveidi no baltas lapas, norādot uz iespēju iesaistīt piecas partijas koalīcijas veidošanā, JV un premjera amata kandidāte Evika Siliņa (JV) esot izvēlējušās "nevis strādāt pie Latvijas drošības interesēm visatbilstošākās valdības modeļa, bet acīmredzami pildīt no sabiedrības slēptas vienošanās".

Partiju apvienības ieskatā sarunu nedēļas laikā "manipulatīvi no procesa tika izslēgta" Nacionālā apvienība (NA), tāpat esot ignorēti AS priekšlikumi par sankcijām pakļautu personu ietekmes reālu samazināšanu.

"Tā vietā tiek izteikti ultimatīvi piedāvājumi pievienoties nestabilai un vērtībās nebalstītai valdībai un faktiski atmazgāt sankcijām pakļauta oligarha ietekmi," uzsver AS politiķi.

AS pauž, ka tas apliecinot acīmredzot slēptas vienošanās un saistības pret Ventspils politiķi Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"/ZZS), kas tika veiktas prezidenta vēlēšanu laikā un kas izrādījušās "saistošākas un nesalaužamākas par nacionālās drošības interesēm un valsts reputāciju".

AS uzskata, ka tas apliecinot JV un "Progresīvo" gatavību nodot savus iepriekš paustos "akmens cietos un principiālos" uzskatus par cīņu pret korupciju, oligarhiem un valsts nozagšanu. "Tie daudzu gadu garumā bijuši tikai tukši vārdi. Slēptas vienošanās, intereses un dedzīga vēlme nekavējoties ieņemt ministru un citus amatus izrādījušās svarīgākas," uzsvērts partiju apvienības paziņojumā.

AS norāda, ka apvienība tika izveidota, lai ģeopolitisku satricinājumu, kara Ukrainā un ekonomisku grūtību un atpalicības laikā veidotu spēku, kas stiprina Latvijas valsti, novērstu populistisku un valsts drošību apdraudošu politisku spēku ietekmes pieaugumu. "Mēs neesam gatavi atteikties no saviem principiem," uzsver politiskā spēka pārstāvji.

"Ja JV un premjera amata kandidāte Evika Siliņa ir patiesi ieinteresētas Latvijas drošības stiprināšanā un attīstībā un gatavas turpināt sarunas par valsts drošībai un nacionālajām interesēm atbilstošāka valdības modeļa izveidi, AS ir atvērta šādam procesam," atzīmēts paziņojumā.

Kā ziņots, JV šodien izsludinājusi preses konferenci, lai paziņotu par aktualitātēm jaunās valdības veidošanas procesā.

Kā aģentūru LETA informēja JV pārstāve Anna Ūdre, preses konference paredzēta plkst.13.30 JV Saeimas frakcijas telpās Jēkaba iela 16, 2.stāvā.

Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) informē, ka darbs pie topošās valdības deklarācijas tiks uzsākts pirmdien, 4.septembrī, ar tām partijām, kuras ir izteikušas "skaidru vēlmi" strādāt.

Siliņa iepriekš akcentēja, ka durvis visiem bija atvērtas un joprojām ir, "bet laika vilcināšana, ko piekopj atsevišķas partijas vairs nav akceptējama".

Preses konferencē piedalīsies Siliņa, partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens un "Vienotības" valdes loceklis, JV Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Jurēvics.

Siliņa šodien līdz pusdienlaikam bija noteikusi termiņu AS atbildei, vai viņi nāks strādāt valdībā, kurā bez JV strādātu arī ZZS un "Progresīvie". Ņemot vērā AS tikko paziņoto lēmumu nepievienoties šādai valdībai, paredzams, ka nākamo koalīciju veidos JV, ZZS un "Progresīvie".

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.