Menu
 

Eiropas putnu vērošanas dienās aicina ziņot par gājputnu novērojumiem visā Latvijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas Ornitoloģijas biedrība 30.septembrī un 1.oktobrī aicina ikvienu doties vērot gājputnu rudens migrāciju, vienlaikus piedaloties Eiropas putnu vērošanas dienās jeb “EuroBirdwatch 2023”. Par novērotajiem gājputniem ieteicams ziņot dabas novērojumu portālā “Dabasdati.lv”, tādējādi sekmējot sabiedriskās zinātnes kustību Latvijā.

Tiem, kas vēlas doties vērot putnus kopā ar domubiedriem, ieteicams ielūkoties vietnē “www.putnudienas.lv”, kur sadaļā “Pasākumu kalendārs” ir redzamas iecerētās aktivitātes dažādos Latvijas novados, tai skaitā Pierīgā. Kalendārs tiek papildināts ar aktivitātēm līdz pat Eiropas putnu vērošanas dienu norisei 30. septembrī un 1. oktobrī. Kā norāda Latvijas Ornitoloģijas biedrība, interesenti ir aicināti laikus pieteikties pasākumiem, jo daļai no tiem ir būtiska iepriekšpieteikšanās ierobežoto vietu skaita dēļ.

Pērn kopumā 19 tūkstoši dalībnieku novērojuši 4,6 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā 386 dalībnieki kopumā ziņojuši par 37 150 putniem, kas pārstāv vairāk nekā 140 sugas. Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi pērnruden bijuši par mājas strazdiem, ķīvītēm un kajakiem.

“Eiropas putnu vērošanas dienās novērotos putnus uzskaita gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā kopumā, lai ne vien apzinātu kopējo putnu skaitu, bet arī izceltu katrā valstī retākos vai neparastākos putnu sugu novērojumus,” skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības sabiedrības izglītības un iesaistes virziena vadītājs Agnis Bušs. Latvija starptautiskajā gājputnu rudens migrācijas vērošanas pasākumā piedalās jau četrpadsmito reizi.

Rudenī notiekošie putnu vērošanas u.c. pasākumi ir daļa no starptautiskas iniciatīvas – 1993. gadā aizsāktās Eiropas putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb “EuroBirdwatch” –, ko organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē “BirdLife International”, kuru Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Eiropas putnu vērošanas dienas 2023 Latvijā rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un citiem partneriem. Šogad “EuroBirdwatch 2023”  koordinatoru centra uzdevumu pilda Slovākija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.