Menu
 

400 orientieristu Turaidas pakalnos noskaidro Latvijas čempionus maratonā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Jānis Zilvers Foto – Jānis Zilvers

Ar 400 orientieristu piedalīšanos svētdien Turaidas pakalnos un mežonīgajās gravās aizvadīts Latvijas orientēšanās čempionāts maratona distancē, noskaidrojot izturīgākos un spēcīgākos sportistus. Meža trasē devās sportisti arī no Lietuvas, Igaunijas un pat ASV.

Kā informē rīkotāji, vīriešu elites grupā 20,8 km maratona distanci ar 640 metru kāpuma summu  visātrāk veica Ilgvars Caune – viņš finišēja pēc 2 stundām, 31 minūtes un 33 sekundēm. Otro vietu izcīnīja Alvis Reinsons (2.42:43), bet trešo – Kārlis Neimanis (2.43:29). Ilgu laiku intrigu vīru elites grupā radīja arī divi no vadošajiem Latvijas rogaininga ekspertiem Pēteris Lediņš un Kārlis Lauders, tomēr kļūdas distances beigu daļā lika samierināties ar ceturto un piekto vietu.

Dāmu elites dalībnieces cīnījās 14,6 km distancē ar kopējo kāpumu summu 470 m. Pirmajā vieta Irita Puķīte (2.22:31), otrajā – Ieva Rukšāne (2.25:51), trešajā – Magda Cigle (2.47:50). Lai arī ceļu izvēle dažviet bija ļoti atšķirīga, tomēr grupas līderes Irita Puķīte un Ieva Rukšāne kontrolpunkta tuvumā allaž sajuta konkurentes elpu. Cīņa noritēja spraigi līdz pat priekšpēdējam kontrolpunktam, kur Irita izvēlējās fiziski smagāku, bet tajā pašā laikā ātrāku ceļa variantu, iegūstot tik svarīgo pārsvaru.

Iritai Puķītei šī gada maratona zelts ir ļoti īpašs, jo līdz ar to viņas kontā tagad ir uzvaras pilnīgi visās Latvijas čempionāta kategorijās, tostarp sprintā, vidējā distance un stafetē. Irita Puķīte ir vienīgā orientieriste Latvijā, kam izdevies šis sasniegums.

Latvijas vadošo elites sportistu gaitām distancē  uz ekrāniem sacensību centros ļāva sekot GPS iekārtas, padarot sacensības aizraujošas arī līdzjutējiem. Distances plānošanā tika izmantota jauna pieredze – nesen OCAD datorprogrammā iestrādātie jaunie distanču analīzes algoritmi, kas palīdz aprēķināt alternatīvās ceļu izvēles un izvēlēties optimālo. Piemēram, vīru elitei izaicinoša bija  ceļu izvēle uz 2.kontrolpunktu, kur Ilgvars Caune izvēlējās sarežģītāko, fiziski smagāko, bet arī datora aprēķināto ātrāko variantu. Viņa konkurenti izvēlējās šķietami vieglāko un ātrāko, tomēr šajā etapā Ilgvars Caune bija ātrāks un izdarīja izrāvienu, izcīnot uzvaru.

Pēc iepriekšējās dienas lietavām sacensību mežs burtiski smaržoja pēc sēnēm, kas kā maldugunis dažu sacensību dalībnieku aizvilināja no domām par pareizu navigēšanu un traucēja koncentrēties. Turaidas gravu tīklā, zūdot pavedienam, bija viegli nomaldīties, norāda organizatori.

Diemžēl ne visiem sacensību dalībniekiem izdevās pilnībā izbaudīt Turaidas smagā apvidus burvību. Sacensību rīkotāji atvainojas par nepatīkamo tehnisko kļūmi – nepareizi izvietoto 70.KP, kura dēļ vairākām dalībnieku grupām tika anulēti rezultāti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.