Menu
 

Siguldas novada pašvaldība atkal rīko iedzīvotāju aptauju par uguņošanas ierīču izmantošanas ierobežojumiem novadā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Siguldas novada pašvaldība atkal rīko iedzīvotāju aptauju par uguņošanas ierīču izmantošanas ierobežojumiem novadā, aģentūru LETA informēja pašvaldībā. Līdz 9.oktobrim iedzīvotāji var izteikt viedokli par saistošo noteikumu projektu "Par uguņošanas ierīču izmantošanas ierobežojumiem Siguldas novadā", kas paredz mīkstināt pirotehnikas iekārtu izmantošanas aizliegumu ārpus gadumijas.

Noteikumu projektā norādīts, ka Siguldas novada administratīvajā teritorijā esošo pilsētu un ciemu teritorijās būs aizliegts izmantot F2, F3 un F4 kategorijas uguņošanas ierīces atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumam, izņemot laika periodu no 31.decembra plkst.23.30 līdz 1.janvāra plkst.0.30.

Sabiedriskās kārtības noteikumos, kas tika pieņemti martā un spēkā ir patlaban, aizliegts izmantot visa veida uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus, izņemot gadumiju. Par noteikto prasību neievērošanu pārkāpējam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro, izvērtējot katra pārkāpuma smagumu.

Atbilstoši grozījumiem atļautas būs F1 uguņošanas ierīces, proti, ļoti zemas bīstamības un zema trokšņa līmeņa uguņošanas ierīces, kas paredzētas izmantošanai norobežotās telpās, tostarp uguņošanas ierīces, kuras paredzētas izmantošanai dzīvojamo ēku iekšpusē.

Līdztekus par noteikumu neievērošanu administratīvā atbildība paredzēta atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumam. Likumā noteikts, ka par pirotehnisko izstrādājumu aprites noteikumu pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no 35 eiro līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai - no 35 eiro līdz 1400 eiro.

Priekšlikumus par šo projektu var iesniegt elektroniski pašvaldības e-pakalpojumu portālā e.sigulda.lv, iesnieguma formā, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, sūtot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai klātienē jebkurā no novada klientu apkalpošanas centriem, aizpildot veidlapu papīra formā.

Kā vēstīts, jaunā saistošo noteikumu redakcija izstrādāta, ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) lūgumu. Pēc sabiedrības viedokļa noskaidrošanas saistošo noteikumu projektu regulējumā noteiktajā kārtībā plānots virzīt izskatīšanai pašvaldības domes sēdē.

LETA rīcībā esošajā VARAM vēstulē pašvaldībai ministrija lūdza nekavējoties pārskatīt saistošos noteikumus "Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumi", kā arī veikt attiecīgās korekcijas, ievērojot Tieslietu ministrijas un Iekšlietu ministrijas sniegtos viedokļus.

Vēstulē pausts, ka atbilstoši Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 17.panta piektajai daļai attiecīgā pašvaldība, izdodot saistošos noteikumus, ir tiesīga ierobežot uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas vietu un laiku, nevis noteikt to izmantošanas tiesības kopumā.

Vienlaikus vēstulē vairākkārt norādīts, ka Siguldas pašvaldība, ieviešot ierobežojumus, rīkojusies prettiesiski un pārkāpusi likumdevēja deleģējumu. VARAM vēstuli pašvaldībai nosūtījusi šogad maijā.

LETA jau vēstīja, ka par Siguldas novada domes lēmumu liegt pirotehnikas izmantošanu ārpus gadumijas svētkiem, Neatkarīgo pirotehniķu asociācija (NPA) gada sākumā solīja vērsties Satversmes tiesā. Caur tiesvedību asociācija cerēja panākt izmaiņas pieņemtajos saistošajos noteikumos un piedzīt nozarei radītos zaudējumus. Pirms vēršanās tiesībsargājošajās institūcijās NPA vadītājs vēstulē uzrunāja VARAM.

Tāpat ziņots, ka martā Siguldas novada dome nolēma uguņošanu atļaut tikai gadumijā - 31.decembrī no plkst.23.30 līdz 0.30 -, šo normatīvu attiecinot uz visu novada teritoriju. Līdz šim uguņošanas aizliegums attiecās uz Siguldas pilsētu, Siguldas, Allažu un Mores pagastu, taču pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad novadam pievienoja Mālpili, Inčukalnu, Krimuldas un Lēdurgas pagasta teritorijas, saistošajos noteikumos tika iekļautas arī šīs teritorijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.