Menu
 

Cigaretes un seksualitāte: augsts risks gan sievietēm, gan vīriešiem

  • Autors:  Jānis Basevičs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Cigarešu smēķēšanu, iespējams, varam ierindot starp vienām no visneseksuālākajām parādībām. Parasti pirmās asociācijas, ko izraisa cigaretes, ir izsmēķēto dūmu radītā smaka, aizsmakums un klepus, kā arī dzeltenas krāsas pirksti un āda. Tas vairāk atbaida, nevis raisa seksuālu interesi. Un tam ir arī zinātnisks pamats, jo cigarešu smēķēšana negatīvi ietekmē cilvēka seksualitāti un auglību. Sievietēm, kuras smēķē cigaretes, var rasties problēmas ar grūtniecību, savukārt smēķējošiem vīriešiem salīdzinoši biežāk ir zemāks spermatozoīdu skaits un problēmas ar erekciju jeb erektilā disfunkcija.

2018.gadā veiktajā pētījumā secināts, ka erektilās disfunkcijas risks palielinās, pieaugot izsmēķēto cigarešu skaitam, bet seksuāla rakstura problēmas gan vīriešiem, gan sievietēm samazinās, palielinoties fiziska rakstura aktivitāšu apjomam.

Smēķēšana izraisa augstu asinsspiedienu un asinsrites traucējumus, tādejādi mazinot uzbudinājuma sajūtu gan vīriešiem, gan sievietēm. Galvenais iemesls tam ir dažādu ķīmisko vielu iedarbība, kas cigaretēs rodas to degšanas laikā un ar dūmiem tiek uzņemtas organismā. Tiek lēsts, ka cigarešu dūmos ir vairāk nekā 7000 dažādu ķīmisko savienojumu, ieskaitot darvu, tvana gāzi, benzopirēnu, amonjaku un citas organismam kaitīgas vielas. Vairāk nekā 100 no tām ir kancerogēnas.  Tās piesārņo plaušas, sašaurina asinsvadus, kaitē sirdij un smadzenēm. No tabakas dūmiem cieš visa imūnsistēma un tiek traucēta būtībā visu orgānu darbība.

Sašaurināto asinsvadu dēļ tiek traucēta asins un skābekļa piegāde, tiek veicināta dažādu iekaisumu un vēža veidošanās organismā. Ņemot vērā to, ka ne visi cilvēki spēj atmest cigarešu lietošanu un ne visi to vēlas, intensīvi tiek meklēti dažādi inovatīvi risinājumi, kas samazinātu kaitējumu, ko cilvēkiem nodara cigaretes. Aizstājot cigaretes ar alternatīvām, kurās nav degšanas procesa un kuras nerada cigaretēm līdzīgus dūmus, iespējams mazināt kaitīgo ķīmisko vielu ietekmi uz cilvēka organismu.

Nepilnīga seksuālā dzīve

Seksuāla rakstura problēmas var likt cilvēkiem justies nemierīgiem un nomāktiem, kā arī samazināt pārliecību par sevi un pašcieņu. Tas var kavēt cilvēka dzimumtieksmi un novest pie nepiepildītas seksuālās dzīves.

Cigarešu smēķēšana ievērojami samazina vīriešu spermatozoīdu skaitu, savukārt zems spermatozoīdu skaits var samazināt auglību, kā arī palielināt spontāno abortu un iedzimtu anomāliju risku.

Pētījumos secināts, ka erektilās disfunkcijas attīstības risks cigarešu smēķētājiem ir 1,5—2 reizes lielāks nekā nesmēķētājiem, tostarp ir novērota arī pasīvās smēķēšanas ietekme uz erektilās disfunkcijas attīstību. Vienu gadu pēc cigarešu smēķēšanas atmešanas erektilā funkcija pacientiem uzlabojas par aptuveni 25 %, bet tiem, kas turpināja smēķēt cigaretes, erektilā funkcija gada laikā pasliktinājās vēl vairāk.

Sievietēm, kuras smēķē cigaretes, menopauze var iestāties pat divus gadus agrāk nekā nesmēķētājām. Viņām var būt arī smagāki menopauzes simptomi. Visdrīzāk tas notiek tāpēc, ka smēķēšana izraisa estrogēna līmeņa pazemināšanos. Savukārt pazemināts estrogēna līmenis var izraisīt garastāvokļa izmaiņas, maksts sausumu un nogurumu.

Cigarešu smēķēšana var kavēt grūtniecības iestāšanos. Savukārt, ja sieviete smēķē cigaretes grūtniecības laikā, palielinās spontānā aborta, ārpusdzemdes grūtniecības un nedzīva bērna piedzimšanas risks.

Līdz ar to varam secināt, ka cigarešu smēķēšana var būtiski kaitēt cilvēka seksuālajai dzīvei, vājinot libido, auglību, kā arī seksuālo baudu. Savukārt atteikšanās no cigaretēm vai to aizstāšana ar mazāk kaitīgām alternatīvām var veicināt  gan sieviešu, gan vīriešu seksualitāti, iespējas ieņemt bērnu, kā arī samazināt seksuāla rakstura problēmu parādīšanās riskus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.