Menu
 

Pāvils Brūvers. Miķeļdienas pārdomas Apriņķis.lv

  • Autors:  Pāvils Brūvers
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Septembra beigās gan Latvijā, gan citās pasaules zemēs tiek svinēta Miķeļa diena. Tradicionāli tā tiek atzīmēta kā rudens saulgrieži, kad diena un nakts ir vienādā garumā, kad raža ievākta, rudens darbi pabeigti un ar pilniem apcirkņiem var sākt gaidīt ziemu. Daudzviet šajā dienā notiek Miķeļdienas gadatirgi ar dažādām atrakcijām, spēlēm, izdziedāšanos un brangu maltīti.

Lai arī šie svētki ir samērā populāri, tikai retais zina to izcelsmi. Britu profesors Ričards Džonsons veicis plašu pētījumu par šo jautājumu un atklājis, ka Miķeļdienas aizsākumi meklējami jau viduslaikos kā erceņģeļa Miķeļa jeb Mihaēla diena. Erceņģelis Mihaēls, kura vārds nozīmē ‘tas, kurš līdzīgs Dievam’, sastopams vairākās reliģijās – jūdaismā, kristietībā, islamā un arī citās mazākās reliģijās. Interesanti, ka visās šajās reliģijās erceņģeļa Mihaēla diena tiek svinēta vienā dienā – 29. septembrī.

Arī Latvijas baznīcās 29. septembrī notiek īpaši erceņģeļa Mihaēla un visu eņģeļu dienas svētku dievkalpojumi, pateicoties Dievam par eņģeļu klātbūtni, par viņu apsardzību. Šajā dienā tiek lasīti Bībeles teksti, kuros erceņģelis Mihaēls atklāts kā eņģeļu karaspēka virspavēlnieks, kā arī tiek atgādināti Jēzus vārdi par eņģeļiem: “Pielūkojiet, ka jūs nevienu no šiem mazākajiem nenonicināt, jo es jums saku: viņu eņģeļi debesīs vienmēr redz mana debesu Tēva vaigu.” Pamatojoties uz šiem Jēzus vārdiem, 4. gadsimta svētais Jānis Hrizostoms izteicis pārliecību, ka Dievs piešķir savu sargeņģeli visiem cilvēkiem, arī tiem, kas netic. Pie tiem sargeņģeļi strādājot ar īpašu degsmi, lai viņus izglābtu mūžīgajai dzīvei, jo Dievam nepatīk grēcinieka nāve. 

Pravieša Dāniela grāmatā savukārt atklāts, ka erceņģelis Mihaēls ir visas jūdu tautas sargeņģelis, no kā izriet atziņa, ka Dievs dod savu sargeņģeli arī citām tautām, arī mums – latviešiem. Par to mēs Dievam pateicamies un ik dienas aizlūdzam par visiem tiem, kam uzticēta mūsu tautas un valsts vadība – lai svētie eņģeļi viņus pasargā no visa ļauna, lai nāk palīgā risināt grūtus jautājumus, lai mūsu valsts vadītāji ar savu rīcību nenoraida Dieva sūtīto eņģeļu palīdzību, bet gan ieklausās tautas vajadzībās un ar eņģeļu palīdzību patiesi rūpējas par tautas labklājību, par tautas pieaugšanu gan fiziski, gan materiāli, gan arī garīgi.

Vērojot pēdējā laika notikumus jaunās valdības veidošanā, sāk pārņemt bažas, ka no valdības nama līdz ar konservatīvajiem spēkiem var tikt izdzīti arī visi sargeņģeļi. Jaunās valdības veidotāju runas izklausās tik samākslotas un liekulīgas! Iepriekšējā koalīcija tiek apsūdzēta stagnācijā. Viņi paši būšot enerģiski un dinamiski aizstāvēšot mūsu tautas intereses. Tomēr viens no pirmajiem darbiem, ko viņi grib veikt, ir kaut kas pilnīgi pretējs mūsu tautas interesēm un tam, par ko rūpējas eņģeļi, – mūsu tautai svešās un tautas morāli graujošās Stambulas konvencijas ratificēšana.

Vai tiešām kāds no viņiem patiesi tic, ka Stambulas konvencija mazinās mūsu tautā vardarbību pret sievietēm? Šķiet, ka šīs konvencijas ratificēšana jaunajai koalīcijai vajadzīga vienīgi tāpēc, lai dižotos it kā progresīvās pasaules priekšā – lūk, mēs arī esam progresīvi!Nedomāju, ka mūsu tautas tradīciju noārdīšana un ģenderisma ideoloģijas uzspiešana vedīs pie kāda pozitīva rezultāta.

Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji pirms pāris mēnešiem vēstulē sakarā ar Stambulas konvenciju valsts vadītājiem rakstīja: “Šaubas un bažas izraisa tas, kā konvencijas autori analizē vardarbības cēloņus. Par tādiem tiek nosaukti nevis cilvēku netikumi, vājības vai pārkāpumi, bet tradīcijas, kultūra, reliģija un ģimenes institūts. Konvencija nepiedāvā cīnīties ar daudziem īstajiem vardarbības cēloņiem.”

Vēstules autori aicina šo konvenciju neratificēt, bet gan pievērsties patiesai cīņai pret vardarbību – tādai cīņai, kas ir saskaņā ar Dieva nodomu un eņģeļu palīdzību, “rūpējoties par drošām ģimenēm, kas veidotas kā vīrieša un sievietes savienība, kurā dzimst bērni, nevis nostādītu vīrieti pret sievieti, vecākus pret bērniem, jo stipra ģimene ir drošākā vide ikvienam tās loceklim.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.