Menu
 

Latvijas Banka palielinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 9%

  • Autors:  LETA
Gafika - Latvijas Banka Gafika - Latvijas Banka

Latvijas Banka palielinājusi gada vidējās inflācijas prognozi 2023.gadam no 8,5% līdz 9%, piektdien žurnālistiem pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Savukārt gada vidējās inflācijas prognoze 2024.gadam ir samazināta no jūnijā prognozētajiem 2,4% līdz 2,3%, bet gada vidējās inflācijas prognoze 2025.gadam ir samazināta no 3% līdz 2,5%.

Pēc Latvijas Bankā skaidrotā, pieņēmumi par zemākām pārtikas un dabasgāzes cenām ļauj samazināt turpmāko gadu inflācijas prognozi Latvijā.

Tāpat Latvijas Bankā norāda, ka eirozonā un Latvijā inflācija samazinās, tomēr pasaules vadošās centrālās bankas ir uzsvērušas, ka inflācija saglabāsies augstāka par mērķa līmeni ilgāku laika periodu. Tostarp inflācijas prognozes eirozonai septembrī koriģētas augšupvērsti 2023. un 2024.gadam, un tikai 2025.gadam lejupvērsti - pēdējā prognožu gadā sasniedzot vidējo līmeni 2,1%.

Tāpat Latvijas Bankā norāda, ka Latvijā inflācija turpina samazināties, izzūdot iepriekš novērotajiem piedāvājuma puses ierobežojumiem.

Pēc Latvijas Bankā minētā, globālās resursu cenas un izejvielu importa cenas ir mazinājušās - energoresursu cenas ir zemākas nekā pirms gada, globālās pārtikas cenas pēdējos mēnešos sarukušas. Tāpat ražotājcenas apstrādes rūpniecībā mazinās un jau ir zemākas nekā pērn, lielā mērā atspoguļojot energoresursu cenu korekciju, kā arī ir paredzamās siltumapgādes cenas lielā daļā Latvijas apdzīvoto vietu ir zemākas nekā iepriekšējā apkures sezonā. Būtiski ir mazinājušās arī patērētāju un uzņēmēju cenu pieauguma gaidas, taču cenu palielināšanas riski pastāv, un, piemēram, pēdējā laikā globālajos tirgos pieaugušas naftas cenas. Pastiprinās arī algu kāpuma ietekme uz cenām.

Jaunākie inflācijas dati norāda uz spēcīgāku enerģijas, pakalpojumu un rūpniecības preču cenu pieaugumu, nekā prognozēts. Tādējādi arī inflācijas prognoze 2023.gadam paaugstināta līdz 9%.

Vienlaikus pamatinflācijas noturību 2023.gadā un turpmāk nosaka spēcīgais algu pieaugums, kas cenu veidošanās procesā ietekmē gan pieprasījuma, gan izmaksu pusi.

Latvijas Banka joprojām sagaida, ka 2023.gadā pamatinflācija Latvijā būs 8,2% apmērā, kamēr 2024.gadam pamatinflācijas prognoze samazināta no 5,7% līdz 5,3%, bet 2025.gadam - no 4,4% līdz 4,2%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.