Menu
 

Brīvdienās "nevar palaisties" jeb kā ieviest veselīgu dienas ritmu Apriņķis.lv

  • Autors:  Egle Tamelīte, “Samsung” “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jau mēnesi esam atgriezušies ierastajā darba un skolas, bērnudārzu apmeklēšanas ikdienā, kas daudziem licis mainīt ierasto vasaras laisko rītu režīmu. Jaunie apstākļi ir izaicinoši ne tikai pirmklasniekiem vai ģimenēm, kur bērni pirmo gadu uzsāk bērnudārza gaitas. Pārslēgties uz striktāku režīmu un agrajiem rītiem var būt sarežģīti ikvienam.

Pietiekošs un kvalitatīvs miegs ir viens no būtiskiem kopējā veselības stāvokļa uzturēšanas faktoriem, un ekspertu ieteiktais naktsmiera ilgums dažādiem vecumiem atšķiras. Pieaugušajiem nepieciešamas vismaz septiņas stundas miega, pusaudžiem – astoņas līdz desmit, skolas vecuma bērniem pirms pusaudžu vecuma – deviņas līdz divpadsmit. Pirmsskolas vecuma bērniem nepieciešamas no 10 līdz 13 stundām miega, mazuļiem – vēl vairāk. Nodrošināt pietiekamu naktsmieru ģimenei ar vairākiem bērniem dažādos vecumos varētu būt izaicinoši, tamdēļ noderēs ekspertu ieteikumi.

Agrāks naktsmiers – mierīgāks rīts

Ja miegs no rītiem šķiet vissaldākais, iesākumā pārskatiet, cikos devāties gulēt, un vai gulējāt pietiekami ilgi. Ja miega ilgums bijis krietni īsāks nekā nepieciešams, uz vieglu mošanos necerēt. Centieties ieplānot vakara darbus un gulētiešanas rutīnu tā, lai doties pie miera izdotos laicīgi. Tas nav viegli paveicams, tomēr viens no būtiskākajiem punktiem. Miegam nepieciešamās stundas ir vajadzīgas, un, ja nav iespējas mosties vēlāk, tad jādodas pie miera agrāk.

Ieviesiet gulētiešanas rituālus

Ja iemesls, kādēļ nedoties pie miera agrāk, ir “nenāk miegs”, ieviesiet gulētiešanas rutīnu – stundu pirms miega nelietojiet nekādas ierīces, izvēdiniet guļamistabu, palasiet grāmatu, izpildiet nomierinošus elpošanas vingrinājumus vai palutiniet sevi ar siltu vannu. Tas signalizēs ķermenim par vajadzību pārslēgties uz mierīgāku režīmu.

Pirms miega rutīna ir ļoti svarīga arī bērniem. Pavadiet šo laiku, pārrunājot dienā notikušo, sagatavojieties nākamajai dienai, noteikti izvairieties no pārmērīgas TV skatīšanas vai viedierīču lietošanas, palasiet kopīgi grāmatu vai noklausieties kādu audio pasaku vai podkāstu.

Sagatavojiet visu nepieciešamo jau iepriekšējā vakarā

Apģērba sagatavošana, somas sakārtošana un rīta darbu secības pārdomāšana un pārrunāšana jau iepriekšējā vakarā palīdzēs rītu aizvadīt mierīgāk. Turklāt, ja viss nepieciešamais būs jau sagatavots, arī ilgāka pagulēšana, bērnu niķi vai kāda cita aizķeršanās neradīs pārmēru lielu stresu.

Brokastis kā iemesls celties

Pat vislielākos miega mīļus var pamodināt ar aromātiskām brokastīm. Izplānojiet, ko gardu ēdīsiet brokastīs jau iepriekšējā vakarā, un pārrunājiet to ģimenē. Ne velti neskaitāmi pieaugušie nevar savu dienu iedomāties bez aromātiskas kafijas tases – līdzīgu taktiku var īstenot ar bērniem, piedāvājot gardas un smaržīgas brokastis, piemēram, “modināt” ar pankūku smaržu!

Izaicinājums – nedēļas nogales

Visu nedēļu cīnoties ar nogurumu rītos, nedēļas nogales šķiet labs iemesls atslēgt modinātāju, aizmirst par režīmu un pagulēt ilgāk. Taču, ja pamošanās darba dienās jūsu ģimenē kļuvusi par nopietnu izaicinājumu, visi iepriekš minētie principi jāievēro arī nedēļas nogalēs. Neieslīgstiet galējībās – brīvdienās var droši palaiskoties, taču atšķirībai starp celšanās laiku darba dienās un brīvdienās nevajadzētu būt izteikti lielai. Citādi nākamā pirmdiena atkal sāksies ar rīta krīzēm un izaicinājumiem pamosties.

Mūsu bioloģiskie pulksteņi ir dažādi – kādam patīk mosties agri, kāds, savukārt, mīl gulšņāt pēc iespējas ilgāk. Taču skolas un darba ritms visiem ir daudz maz līdzīgs, un arī “pūcēm” nākas mosties agri. Daļa jauniešu noteikti vēlētos pabīdīt skolas sākuma laiku par pāris stundām uz priekšu, lai izbaudītu ilgāku miegu, taču risinājumi var būt arī citi, piemēram, atpūtas telpas skolās, kur aizvadīt kādu jaudas snaudu (powernap).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.