Menu
 

Kinoteātros nonāk dokumentālā filma par Gunāru Astru

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, video - publicitātes Foto, video - publicitātes

No piektdienas, 13.oktobra, kinoteātros visā Latvijā skatāma režisores Lienes Laviņas pilnmetrāžas filma "Astra", kas tapusi filmu studijā "SKUBA films" un ir biogrāfisks stāsts par ievērojamo Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībnieku Gunāru Astru – personību ar nesalaužamu garu un stipru mugurkaulu. Politieslodzītais Gunārs Astra (1931-1988) kategoriski atteicās no jebkādas sadarbības ar Valsts drošības komiteju (VDK), drosmīgi rīkodamies saskaņā ar savu sirdsbalsi, būdams pārliecināts, ka Latvija reiz būs brīva.

Kā vēsta filmas autori, šis ir vēstījums par cilvēku, kas spēja domāt, runāt un rīkoties atbilstoši savai sirdsbalsij un pasaules redzējumam. Viņa frāze, kas teikta Latvijas PSR tiesas procesa Pēdējā vārdā: "Es ticu, kas šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs", kļuva par vadmotīvu Atmodas laika cīnītājiem. "Astras" stāsts uzdod jautājumus, ko darīt, ja kāda domas un uzskati ir pretrunā ar laikmeta realitāti? Vai cilvēks spēj pastāvēt, nesalūzt un, ja tā, kādus upurus tas prasa no paša, ģimenes un draugiem?

Dokumentālajā filmā darbojas trīs personāži – dzejnieks Alfrēds Stinkulis, tēlnieks Gļebs Panteļejevs un operators Raits Valters, katrs no viņiem meklē savu Astru. Filmā piedalās Latvijas nacionālās pretošanās kustības dalībnieks, par pretpadomju darbību vairākkārt tiesātais Ints Cālītis, latviešu dzejnieks, atdzejotājs un kritiķis, publicists Knuts Skujenieks, Latvijas brīvības cīnītāja Lidija Lasmane-Doroņina, garīdznieks un rakstnieks Juris Rubenis, Gunāra Astras brālis Leons Astra un citi laikabiedri.

Filmas režisore ir Liene Laviņa, producents Sandijs Semjonovs, scenārija autori Gundars Rēders un Raits Valters, operatori Aleksandrs Grebņevs, Krists Spruksts, Valdis Celmiņš, Jānis Indriks, Raits Valters, montāžas režisore Sandra Alksne. Mūzikas autors ir Jānis Šipkēvics (pazīstams arī kā Shipsea), skaņu režisori – Jevgēnijs Nacišs un Pēteris Pāss. Animācijas veidoja Linda Stūre un "Atom Art", savukārt filmu izplata kinoprojekts "Spektrs".

Scenārija līdzautors Gundars Rēders uzver, ka dokumentālā filma ir ļoti mūsdienīga: "Astras vārds arī šodien mūs konfrontē ar neērtiem jautājumiem. Vai esmu gatavs dzīvot patiesi, būt brīvs cilvēks? Vai no šodienas skatu punkta varam izvērtēt, ko Padomju okupācijas laikā nozīmēja izdzīvot, pievērt acis, veidot karjeru, idejas vārdā upurēt personisko labklājību?"

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.