Menu
 

Mazām acīm lielas izvēles: praktiski ieteikumi, izvēloties brilles bērniem Apriņķis.lv

  • Autors:  Dace Drupa, optikas salona "Metropole" optometriste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Došanās uz optikas salonu izvelēties brilles bērnam bieži vien ir liels izaicinājums gan vecākiem, gan pašiem bērniem. Pats svarīgākais izvēloties brilles ir labs garastāvoklis, jāpārliecinās, lai jūs un jūsu bērns ir labā noskaņojumā, citādi briļļu izvēlēšanās var kļūt par salīdzinoši mokošu procesu. Būtu vēlams jau mājās pārrunāt, kādēļ dodaties uz optikas salonu un jau pirms tam aprunāties kādas brilles bērns vēlētos.

Bieži vien vecāki nemaz nenojauš, ka bērnam vajadzīgas brilles, tādēļ iesakām vecākiem padomāt par noteiktām pazīmēm, kas var liecināt, ka brilles ir nepieciešamas. Pirmkārt, slikta redze apgrūtina spēju uztvert informāciju un saprast uzdevumus, var rasties situācijas, kad bērns negrib iesaistīties kādās aktivitātēs, jo vienkārši slikti redz. Bieža acu miegšana un berzēšana arī var būt pazīme, ka jādodas pie acu ārsta. Attēlu vai viedierīču tuvināšana acīm – ja bērns attēlus, burtus, citus objektus slikti redz, var rasties nepieciešamība liekties tuvāk, lai labāk redzētu. Ja pēc ilgstošas piepūles lasot, skatoties attēlus un veicot darbus tuvumā, piemeklē galvas sāpes, tā arī var būt viena no pazīmēm, ka bērnam ir apgrūtināta redze.

Izvēloties brilles, ļoti svarīga ir pareizā optikas salona izvēle un tur strādājošais personāls, ir jāmāk pareizi komunicēt ar klientu un it īpaši ar bērnu - jābūt mierīgam, izpalīdzīgam un saprotošam. Jāspēj uzklausīt ne tikai bērna vēlmes, bet arī nomierināt un atbalstīt vecākus. Un gribētu atgādināt visiem vecākiem - nav muļķīgu jautājumu, droši vaicājiet optometristam visu, kas nāk prātā saistībā ar brillēm un to izvēli, tā jūs atvieglosiet dzīvi paši sev un profesionālis spēs mazināt jūsu neziņu un uztraukumu. Lai justos pārliecinātāk par savām zināšanām optikas pasaulē, iesaku iepazīties ar zemāk esošajiem punktiem, kas jāņem vērā izvēloties brilles bērnam.

Briļļu ietvars: dizains un atbilstība sejas uzbūvei

Izvēloties briļļu ietvaru bērnam, jāpievērš uzmanība deguna balstam. Tas nedrīkst spiest deguna sakni un sānus. Bērniem deguna forma vēl tikai veidojas, mazākiem bērniem deguna sakne bieži ir daudz zemāka. Tas nozīmē, ka brilles "sēdēs" daudz zemāk. Iesaku pārliecināties, ka ietvara deguna tiltiņš ir iestrādāts zemāk attiecībā pret lēcu.

Ietvara platums arī ir ļoti nozīmīgs. Ja tas būs par lielu, visticamākais, optiķim, gatavojot korekcijas lēcas, vajadzēs izmantot lielāku lēcas sagatavi, kas savukārt pievienos papildu biezumu un svaru gatavajām lēcām. Brilles būs smagākas, var spiest degunu un slīdēt nost. Izvēloties atbilstošu ietvara platumu ir iespēja izgatavot plānākas un lietošanai ērtākas lēcas. Ja bērnam ir nepieciešama stiprāka redzes korekcija, konsultants optikas salonā noteikti ieteiks kādu no plāninātajiem lēcu materiāliem.

Ietvara lodziņa formai ir ne tikai vizuāla, bet arī praktiska nozīme. Maziem bērniem ieteicams izvēlēties apaļākas vai ovālas formas lodziņu, jāpārliecinās, lai lodziņa augstums aptuveni sakrīt ar uzacu līniju. Atbilstošs briļļu lodziņš nodrošinās, ka bērns skatās caur briļļu lēcu un brilles pilnvērtīgi pilda savu funkciju.

Svarīgi ir arī pievērst uzmanību briļļu kājiņu garumam. Lai brilles neslīdētu nost, tās nedrīkst būt par garu un par īsu, jo tas var radīt spiedienu un noberzumus aiz ausīm. Vislabāk, ja briļļu kājiņas tik tikko pieskaras deniņiem (tās nekādā gadījumā nedrīkstētu spiesties ādā un atstāt nospiedumus), to locījuma vietai vajadzētu sākties tieši pie auss, nodrošinot vienmērīgu piekļaušanos galvai aiz ausīm. Mazākiem bērniem ir pieejami arī ietvari ar lokveida vai cilpveida kājiņām, kur var ievietot gumiju, kas noturēs brilles pareizā pozīcijā.

Pieejams ļoti plašs ietvaru materiālu klāsts - metāla, plastikāta, silikona. Visi šie materiāli ir derīgi, ja pats ietvara dizains ir radīts atbilstoši bērna sejas anatomijai. Bērniem bieži vien gadās brilles saplēst, uz tām uzsēsties vai tās kaut kur nomest. Lai katru reizi pēc šādām situācijām nebūtu jādomā par jaunām brillēm, optikas salonā "Metropole" ir iespēja iegādāties nesalaužamās brilles "Nano VISTA". Brilles veidotas no plastikāta un tās var izlocīt visās iespējamās pozīcijās. Briļļu kājiņas var ērti noņemt un pievienot gumiju sporta nodarbībām un briļļu uzlika pasargā bērna acis no zilo staru iedarbības lietojot datoru.

Briļļu lēcas: materiāls, dizains un pārklājums

Piemērotākais lēcu materiāls noteikti būs plastikāts vai polikarbonāts, jo stikla lēcas bērniem nav ieteicamas – tās ir daudz smagākas un trauslākas par plastikāta lēcām. Plastikāta materiālu piedāvājums ir plašs, un konsultants palīdzēs izvēlēties atbilstošāko. Polikarbonāta un "Trivex" materiāliem ir augsta triecienizturība, tādēļ tie ir īpaši piemēroti aktīviem bērniem. "Trivex" materiālam būs augstāka optiskā kvalitāte nekā polikarbonātam.

Bērni parasti daudz laika pavada ārpus telpām un bērna acs iekšējā vide ir daudz dzidrāka, tāpēc saules stari nokļūst dziļāk acī. Lēcu materiāli, kuros ir iestrādāti UV starojuma filtri, zilās gaismas filtri un/vai fotohromie materiāli pasargās acis no apkārtējās vides ietekmes.

Īpaši vajadzētu padomāt par lēcu klājumu izvēli. Ir pieejami dažādi klājumi, kas aizkavē lēcu smērēšanos un nodrošina vieglāku kopšanu. Klājumiem ir atšķirīgas cietības pakāpes, piemēram, dzidrinātais klājums ar uzlabotu cietības pakāpi nodrošinās ilgāku lēcas kalpošanu un novērsīs gaismas atstarošanos no lēcas priekšējās virsmas.

Arī lēcu dizaina izvēle ir ļoti plaša. Sen ir pagājuši tie laiki, kad viena attāluma lēcām bija pieejams tikai viens dizains. Mūsdienās lēcu ražošanā tiek izmantotas dažādas tehnoloģijas, piemēram, free-form tehnoloģija, kas nodrošina ievērojamu optiskās kvalitātes uzlabojumu lēcas perifērijā vai "Zeiss Dynamic AgeFit" tehnoloģija, kur tiek ņemtas vērā bērnu acu un sejas anatomijas īpatnības, iegūstot izcilu īpaši bērnam piemērotu optiku.

Ja bērnam brilles ārsts ir izrakstījis pirmo reizi, ļoti iespējams, ka redzes pārbaudes laikā tika izmantoti pilieni, kas palielina acs zīlīti. Šādā gadījumā briļļu izvēli optikas salonā iesakām atlikt uz citu dienu, jo ārsta vizīte jau ir liels pārdzīvojums un iepriekš paplašinātās zīlītes var nedaudz samiglot redzi tuvumā. Vissvarīgāk, lai gatavās brilles bērnam patiktu un tās tiktu valkātas, tādēļ, izvēloties jaunās brilles, noteikti jāņem vērā bērna vēlmes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.