Menu
 

Titulu "Goda salaspilietis" piešķir Mārim Laiviņam

  • Autors:  Salaspils.lv
Foto - salaspils.lv/LTV Foto - salaspils.lv/LTV

Ik gadu, tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai, Salaspils novada pašvaldība sumina izcilākos novadniekus, piešķirot titulu “Goda salaspilietis”. Salaspils novada pašvaldības  26. oktobra domes sēdē apstiprināts, ka tituls “Goda salaspilietis” 2023. gadā tiek piešķirts Dr.habil. geogr. Mārim Laiviņam.

Bioloģijas un ģeogrāfijas zinātņu doktors, Latvijas Universitātes profesors un Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Māris Laiviņš ir viens no izcilākajiem Salaspils zinātniekiem, kurš ar savu zinātnisko un izglītojošo darbu veicinājis Salaspils kā zinātnes pilsētas atpazīstamību.

Māris Laiviņš dzimis 1942. gadā un septembrī nosvinējis 81 gada jubileju. Salaspilī profesors dzīvo un strādā no 1976. gada. Savu zinātnieka karjeru Māris Laiviņš uzsāka 1965. gadā pēc Latvijas Valsts universitātes Ģeogrāfijas fakultātes beigšanas. Vadījis Ģeobotānikas laboratoriju LU Bioloģijas institūtā, kā arī bijis profesors LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē. Patstāvīgus pētījumus fizioģeogrāfijā, ģeobotānikā un meža ekoloģijā Māris Laiviņš veic kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem.

Pagājušajā gadā Latvijas Zinātņu akadēmija Mārim Laiviņam piešķīrusi Kaspara Buša balvu meža ekoloģijā un mežkopībā par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas mežzinātnē un zinātniskajām iestrādnēm praktiskās mežsaimniecības vajadzībām.  Aizvadītajos gados profesora Laiviņa pētījumu virziens vērsts uz Latvijas skujkoku mežu mainību un platlapju koku izplatību skujkoku mežos klimata pārmaiņu ietekmē.

Māris Laiviņš ir viens no Latvijas vadošajiem zinātniekiem bioloģiskās daudzveidības un meža ekosistēmu izpētes jomā. Viņš saņēmis arī meža nozares gada balvu “Zelta čiekurs” nominācijā “Par mūža ieguldījumu” 2015. gadā un Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu par labāko zinātnes sasniegumu 2010. gadā.

Kopš 2014. gada līdz šim brīdim Māris Laiviņš ir Latvijas Valsts mežzinātes institūta “Silava” vadošais pētnieks meža ekoloģijas un mežkopības virzienā. Profesora 50 gadu zinātniskā darba rezultāti ietverti vairāk nekā 350 publikācijās. Latvijā un ārvalstīs atzītā zinātniskā darbība devusi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas mežzinātnes nozarē.

18.novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā, Salaspils sporta namā notiks gan svētku koncerts, gan arī Goda salaspilieša Māra Laiviņa sveikšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.