Menu
 

Komisijā atbalsta ieceri alkoholu ļaut iegādāties no 20 gadu vecuma

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija 31.oktobrī uz otro lasījumu atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Patlaban alkoholu var nopirkt personas no 18 gadu vecuma.

Deputāte Ingrīda Circene (JV) rosināja minētās likuma normas salāgot ar tabakas izstrādājumu tirgošanas regulējumu, jo iepriekš komisija bija atbalstījusi ļaut šo produkciju iegādāties no 20 gadu vecuma. Circene atzīmēja, ka arī Lietuvā alkoholu var nopirkt no 20 gadu vecuma. Arī Veselības ministrija atbalstīja šo priekšlikumu.

Savukārt deputāte Ramona Petraviča (P) pieļāva, ka tad būtu jāpārskata pilngadības vecums, jo "laulāties var 18 gadu vecumā, bet izdzert šampanieša glāzi kāzās nevarēs, un arī dzimumu var mainīt no 18 gadu vecuma". Petraviča sprieda, ka tas varot izdarīt lielāku un neatgriezeniskāku kaitējumu.

Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš iebilda priekšlikumam, paužot nostāju, ka pietiekot vien ar šobrīd noteikto ierobežojumu kontroli un neesot pamats ieviest jaunus, stingrākus ierobežojumus.

Deputāte Mairita Lūse (P) pauda, ka būs gadījumi, ka jaunieši nelegāli iegādājas alkoholu, bet Lietuvas piemērs esot parādījis, ka alkohola patēriņš konkrētā vecuma grupā samazinājies. Lūse uzskata, ka attaisnoties ar to, ka jaunus ierobežojumus nevarēšot izkontrolēt, neesot korekti.

Vairāki Saeimas deputāti iesnieguši priekšlikumus, kas paredz vairāk ierobežot alkohola tirgošanas laiku. Deputāti vienojās, ka tos nākamnedēļ padziļināti skatīs Sabiedrības veselības apakškomisijā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.