Menu
 

Katoļu baznīca aicina EP vēlēšanās balsot par ģimeni un dzīvību aizstāvošiem deputāta kandidātiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Katoļu baznīcas Latvijas Bīskapu konference (LBK) aicina piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un balsot par deputāta amata kandidātiem, kuri aizstāv dzīvību, ģimeni un dalībvalstu tiesības pašai noteikt likumdošanu šajās jomās, teikts LBK aicinājumā, kas svētdien, 28.aprīlī, tika nolasīts katoļu baznīcās Latvijā.

LBK aicinājumā uzsver, ka atbildīga līdzdalība vēlēšanās nozīmētu atgriezties pie ES dibinātāju pārliecības un ideāliem. "Viņi redzēja nākotni kā balstītu spējā strādāt kopā, lai vienotu sašķelto Eiropu un stiprinātu mieru un sadraudzību starp šīs pasaules daļas cilvēkiem," teikts paziņojumā, aicinot vēlētājus, izdarot savu izvēli, ņemt vērā patiesības, taisnības un solidaritātes principus.

Baznīca aicina kristiešus balsot par tiem kandidātiem, kuri "aizstāv dzīvību, ģimeni un katras dalībvalsts tiesības pašai noteikt likumdošanu šajās jomās", piebilstot, ka ļoti svarīga ir arī subsidiaritātes principa ievērošana ES un tās dalībvalstu attiecībās, vispirms ņemot vērā konkrēto sociālās un kulturālās vides realitāti.

LBK uzsver, ka katrai ES valstij ir tiesības uz savu oriģinalitāti arī valodas, kultūras un ģimenes politikas jomās, tāpēc deputāta amata kandidāti ir rūpīgi jāizvērtē.

Katoļu baznīcas ieskatā pirmais kritērijs, kas jāņem vērā, izvērtējot kandidātus, ir viņu gatavība aizstāvēt cilvēka kā personības cieņu un dzīvību no ieņemšanas brīža līdz dabiskajai nāvei. Savukārt otrais kritērijs, kas jāņem vērā, vai kandidāts ir gatavs iestāties ģimenes vērtību labā un rūpēties par trūcīgām ģimenēm.

"Tēvs un māte ir pirmie un galvenie bērnu audzinātāji. Svarīgi, lai politiķi gādātu par ģimeņu, īpaši daudzbērnu un trūcīgo ģimeņu, materiālo nodrošinājumu, nostātos pret prostitūcijas legalizāciju, kā arī cilvēku izmantošanu un tirdzniecību," pausts LBK paziņojumā, norādot, ka būtiski ir arī izglītībā īstenot līdzsvarotas reformas, kurās tiktu ņemti vērā gan mūsdienu tehnoloģiju attīstības izaicinājumi, gan saglabātas un aktualizētas Satversmē un tās ievadā deklarētās vērtības, tai skaitā ģimenes izpratne, cilvēka cieņa, dzīvības vērtība, atbildīgums un patriotiskums.

LBK aicinājumā uzsver, ka ģimenes pamats ir uzticīga laulība starp vīrieti un sievieti un "ir svarīgi atzīt savstarpēju papildināšanos, kas pastāv starp vīrieti un sievieti, un pretoties jebkādiem mēģinājumiem likvidēt bioloģiskās dzimuma atšķirības, apgalvojot, ka cilvēks var pats izvēlēties un veidot savu dzimumu".

"Tāpat ir noraidāmi jebkādi mēģinājumi, kas ir vērsti uz to, lai ģimenes jēdzienu piepildītu ar jaunu un tās būtībai svešu saturu - tādi kā viendzimuma pāru attiecību legalizācija vai arī kopdzīves reģistrācija un šāda veida attiecību pielīdzināšana ģimenei," teikts paziņojumā.

LBK paziņojumā aicina katoļticīgos un visus pilsoņus aktīvi iesaistīties gaidāmajās EP vēlēšanās, lai celtu tādu Eiropu, kas balstās nevis tikai uz ekonomiku, bet arī uz vispārcilvēciskām un Evaņģēlijā balstītām vērtībām.

Aicinājumu parakstījuši Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Liepājas diecēzes bīskaps, LBK prezidents Viktors Stulpins, Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.