Menu
 

Banku analītiķi jūlijā Latvijā prognozē patēriņa cenu kritumu par 0,7-0,8%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju varētu būt samazinājušās par 0,7-0,8%, kas nozīmē, ka gada inflācija bijusi apmēram 3-3,1% līmenī, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" galvenā ekonomista Latvijā vietas izpildītāja Agnese Buceniece (att.) aģentūrai LETA sacīja, ka jūlijā, salīdzinot ar jūniju, patēriņa cenas varētu būt sarukušas par 0,7-0,8%, tādējādi gada inflācija jeb patēriņa cenu kāpums 2019.gada jūlijā salīdzinājumā ar 2018.gada jūliju bijis līdzīgs kā mēnesi iepriekš - 3-3,1% apmērā.

Viņa skaidroja, ka jūlijā patēriņa cenu samazinājuma pamatā vārētu būt bijuši sezonāli faktori, proti, apģērbu un apavu vasaras kolekciju izpārdošanas un sezonāls dārzeņu cenu kritums, tirgū pamazām parādoties jaunajai ražai. Neliela cenu pazeminoša ietekme bija arī zemākai degvielas cenai, kas atspoguļoja naftas cenu kritumu, un dabasgāzes tarifu samazināšanai.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka jūlijā patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt sarukušas par 0,8%, gada inflācijai veidojot 3,1%.

"Jūlijā sagaidāms jūtams cenu līmeņa samazinājums. Pamanāms, ka jūlijā aizsākās atlaižu periods apģērbiem un apaviem. Tāpat cenas saruka sezonālajām pārtikas precēm, kaut gan ir pārtikas preces, kuru cenu kāpums turpinās. Jūlijā saruka arī degvielas cenas, kā arī būtiski tika samazināti gāzes tarifi. Visticamāk, cenu kāpums turpinājās atsevišķos pakalpojumu segmentos," teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām jūlijā paziņos ceturtdien, 8.augustā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,3%, bet gada inflācija - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2018.gada jūniju - samazinājās līdz 3%. Arī 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā pieauga par 3%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.