Menu
 

Karikatūra. Rosina samazināt atkritumu apsaimniekošanas reģionu skaitu Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Karikatūra - Aigars Lapiņš Karikatūra - Aigars Lapiņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosina uz pusi samazināt atkritumu apsaimniekošanas reģionu skaitu. Iecere paredz īstenot sadzīves atkritumu apsaimniekošanas reģionu reformu, pārskatot šo reģionu robežas un poligonu funkcijas un pārejot no desmit sadzīves atkritumu apsaimniekošanas reģioniem uz pieciem, lai efektīvāk izmantotu resursus un sasniegtu jaunos mērķus atkritumu apsaimniekošanā.

Atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanai paredzēts veidot piecus atkritumu apsaimniekošanas reģionus, kuros pašvaldības apvienotas pēc teritoriālā principa, ņemot vērā prognozējamās atkritumu plūsmas un infrastruktūru. 

Plānots, ka atkritumu apglabāšanas un bioloģisko atkritumu pārstrādes funkcija turpmāk tiks nodrošināta vienā no atkritumu poligoniem katrā reģionā, bet pārējie sadzīves atkritumu poligoni tiks restrukturizēti par atkritumu apsaimniekošanas centriem, specializējot funkcijas.

Pašlaik Latvijas teritorija ir sadalīta desmit atkritumu apsaimniekošanas reģionos, un katrā reģionā darbojas viens sadzīves atkritumu apglabāšanas poligons.

2019.gadā Latvijā 63,8% sadzīves atkritumu tika apglabāti atkritumu apglabāšanas poligonos. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus un 2035. gadā atkritumu poligonos apglabātu tikai līdz 10% sadzīves atkritumu, nepieciešami tādi atkritumu apsaimniekošanas reģioni, kas spēj piesaistīt investīcijas un īstenot izvirzītos mērķus.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu atkritumu apsaimniekošanas reģionos ietilpstošajām pašvaldībām līdz 2022. gada 30. decembrim jāizstrādā un jāapstiprina atkritumu apsaimniekošanas reģionālie plāni laikposmam līdz 2027. gada 30. decembrim, tādēļ, kā uzsver ministrijā, ir būtiski izstrādāt šo reformu, lai savlaicīgi informētu pašvaldības, kuras atkritumu apsaimniekošanas reģiona ietvaros turpmāk organizēs atkritumu apsaimniekošanu un saskaņā ar normatīvajiem aktiem sadarbosies atkritumu mērķu sasniegšanas nodrošināšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.