Menu
 

NMPD direktore: Jau pašlaik esam daudz sarežģītākā situācijā nekā bijām pavasara pašā pīķī

  • Autors:  LETA
Foto - NMPD Foto - NMPD

Jau pašlaik esam daudz sarežģītākā situācijā nekā bijām pavasara pašā pīķī - gan Covid-19 saslimstības ziņā, gan tuvojošās gripas sezonas dēļ, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

Viņa uzsvēra, ka visām šīm lietām "miksējoties", slodze veselības aprūpes sistēmai būs pulka lielāka nekā pavasarī, līdz ar to arī izaicinājumu būs vairāk.

Cipule uzsvēra, ka visu vasaru ir strādāts, vērtējot pavasarī identificētos riskus un mēģinot prognozēt situācijas attīstības scenārijus. Dienestā ir gatavs Covid-19 riska vadības plāns. 

Viņa arī atklāja pašlaik individuālo aizsarglīdzekļu dienestam pietiek, turklāt ir arī rezerve. Pēc viņas teiktā, varam būt droši, ka pusotram, diviem mēnešiem varēsim nodrošināt tos pilnībā. Cipule gan atzina, ka ir problēmas ar aizsarglīdzekļu iepirkšanu, jo piegādātāji ik pa laikam maina savus solījumus un spējas piegādāt ne vienmēr ir tādas, kādas dienests vēlētos. Tomēr viņa uzsvēra, ka NMPD nepārtraukti pie tā strādā. "Ceru, ka izdosies visu laiku atjaunot šīs rezerves un problēmu nebūs," viņa teica.

NMPD vadītāja sacīja, ka dienests katru dienu slimnīcās nogādā vairākus Covid-19 pacientus. Slimnīcā atrodas arī pacienti, kas ir ļoti smagā stāvoklī. "Šis sākuma laiks liecina, ka tie ir arī jaunāki pacienti nekā tas bija pavasarī," atzina Cipule, sakot, ka tie ir arī 42, 46, 50 gadus veci pacienti, kuri turpina ārstēties ar pietiekoši smagām Covid--19 izpausmēm.

Viņa arī atklāja, ka ar Covid-19 slimo divi NMPD mediķi, abi inficējušies pirms aptuveni divām nedēļām un šobrīd ir atveseļošanas fāzē, bet vienam darbiniekam nav noskaidrots inficēšanas avots. Konkrētajam mediķim bijis izsaukums pie Covid-19 pacienta, taču lietoti visi aizsardzības līdzekļi.

Cipule aicināja arī šajā, otrajā Covid-19 vilnī pamanīt un novērtēt mediķu darbu, uzsverot, ka pavasarī šis atbalsts bija ļoti svarīgs.

Tāpat viņa aicināja iedzīvotājus ar savu ārstu pārrunāt iespēju vakcinēties pret gripu, uzsverot, ka kopumā sabiedrība ir jāmotivē, jo tas dienestam atvieglotu darbu Covid-19 laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.