Menu
 

Brīvdienās Latvijā gaidāms gada augstākais ultravioletais starojums

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz ar saulaina un karsta laika iestāšanos stratosfērā virs Latvijas šonedēļ samazināsies ozona daudzums - jau tā augstā ultravioletā radiācija kļūs vēl lielāka, brīdina sinoptiķi.

Gan šīs nedēļas otrajā pusē, gan, visticamāk, arī nākamajā nedēļā ultravioletā starojuma intensitāte būs gada augstākajā līmenī.

Turklāt papildu risku radīs gaidāmais karstums un arī fakts, ka daudzi cilvēki šogad vēl nav uzsākuši sauļošanās sezonu un viņu āda ir īpaši jutīga. Šādi cilvēki, nelietojot aizsargkrēmu un neievērojot citus piesardzības pasākumus, dienas vidū saulē var apdegt jau 10-15 minūtēs.

Dienas karstākajā daļā nav ieteicams atrasties saulē. Ultravioletais starojums visintensīvākais ir laika periodā no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai vakarā.

Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu. Ieteicams uzturēties ēnā vai izmantot saulessargu, taču jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Jau ziņots, ka svētku brīvdienas būs pārsvarā sausas un saulainas, pūtīs lēns vējš un gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies. Līgo dienā termometra stabiņš ēnā pakāpsies līdz +21..+26 grādiem, turpmāk laiks kļūs karstāks un šīs nedēļas nogalē gaidāmi gada pirmie +30 grādi.

Iespējams, karstums turpināsies arī jūlija sākumā. Maksimālā gaisa temperatūra nākamajā nedēļā varētu būt +33 grādi, prognozē sinoptiķi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.