Menu
 

34% iedzīvotāju no mājokļa pirkšanas attur augstā cena Apriņķis.lv

  • Autors:  Edgars Surgofts, “Bigbank Latvija” vadītājs
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Pārāk augstās nekustamo īpašumu cenas ir galvenais faktors, kas attur cilvēkus no jauna mājokļa iegādes. Tā uzskata trešā daļa respondentu tirgus izpētes un sabiedriskās domas pētījumu aģentūras “Norstat” un hipotekārā kredīta izsniedzēju “Bigbank Latvija” kopīgi veiktajā aptaujā.

Augstās nekustamā īpašuma cenas par lielāko šķērsli nosauca 34% no visiem aptaujātajiem jeb divas trešdaļas no tiem, kuri apsver domu tuvākajā laikā tikt pie jauna mājokļa. Zīmīgi, ka šis arguments ir visbūtiskākais tieši tiem iedzīvotājiem, kuriem nekustamais īpašums vajadzīgs visvairāk. Proti, gados jaunajiem. Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem cena attur 46% no visiem respondentiem, bet 30-39 gadīgo grupā – 43%.

Ņemot vērā, ka Rīgā dzīvokļi ir krietni dārgāki nekā citur Latvijā, cena rīdzinieku izvēli ietekmē vairāk nekā ārpus galvaspilsētas dzīvojošos. Rīgā tā ir traucēklis pirkuma veikšanai 39% aptaujāto, kamēr pārējā valsts teritorijā vien trijiem no katriem 10.

Desmitā daļa aptaujāto norāda, ka viņus interesējošajā rajonā trūkst kvalitatīvu mājokļu, tādēļ domu par jaunas dzīvesvietas iegādi vismaz uz laiku nācies atmest. Arī šī problēma ir aktuālāka tieši rīdziniekiem, kur labu mājokļu pietrūkst 13% iedzīvotāju. Savukārt laukos tas ir šķērslis vien 4%, ko gan varētu skaidrot ar iedzīvotāju pieticīgākajām prasībām, vai arī lēmumu pašam būvēt māju.

Ne mazāk nozīmīgs šķērslis ir finansējuma pieejamība. Tā likusi mainīt lēmumu iegādāties īpašumu 11% no visiem aptaujātiem. 7% no tiem bankas piedāvātie nosacījumi šķituši neizdevīgi. Situāciju uzskatāmi ilustrē fakts, ka neizdevīgi nosacījumi piedāvāti mazpilsētu iedzīvotājiem. To vidū par bankas nevēlēšanos būt pretimnākošai sūdzējās 10%.

No saviem klientiem esam dzirdējuši visdažādākos stāstus par to, kā bankas atrunā cilvēkus no īpašuma iegādes vai vienkārši atsaka finansējumu, jo noskatītais mājoklis atrodas pārāk tālu no Rīgas vai kādas lielās pilsētas. Tādējādi klienti būtībā tiek piespiesti pārcelties uz blīvāk apdzīvotām vietām, kur nekustamais īpašums bieži vien ir dārgāks nekā mazākā pilsētā vai ciematā. Mēs esam pārliecināti, ka mūsu klienti paši zina, kur vēlas dzīvot, tādēļ ar prieku palīdzam viņiem piepildīt sapņus. “Bigbank Latvija” finansē nekustāmā īpašuma iegādi jebkurā Latvijas vietā – Rīgā, lielajās pilsētās, mazpilsētās, ciematos un laukos.

Nekustamā īpašuma iegādi šobrīd neapsver 52% no visiem aptaujātajiem, jo nesen jau ir iegādājušies mājokli, vai arī viņus vēl apmierina pašreizējā dzīvesvieta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.