Menu
 

Pētījums: vislabāk informēti par saules paneļu uzstādīšanu un pieejamo valsts atbalstu ir mājokļu īpašnieki Pierīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kopumā privātmāju un dzīvokļu īpašnieki ir slikti informēti par to, kā rīkoties, lai uzstādītu saules paneļus savā īpašumā, noskaidrots pētījumu aģentūras "Tribus Research" 2022.gada oktobrī veiktajā aptaujā. Vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto privātmāju īpašnieku un 67% dzīvokļu īpašnieku norāda, ka jūtas slikti vai drīzāk slikti informēti par saules paneļu uzstādīšanu, ja viņiem būtu iespēja tos uzstādīt tūlīt. Respondenti nezina, ar ko sazināties, kādas ir izmaksas un kādi – ieguvumi.

Pēc aptaujas autoru datiem, arī zināšanas par pieejamo valsts atbalstu saules paneļu uzstādīšanai ir vērtējamas kā nepietiekamas. Vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto privātmāju īpašnieku un 65% dzīvokļu īpašnieku ir slikti vai drīzāk slikti informēti par pieejamo valsts atbalstu saules paneļu uzstādīšanai. Vislabāk informēti par pieejamo valsts atbalstu ir Pierīgā dzīvojošie, kā arī respondenti ar augstiem ienākumiem (virs 1000 eiro neto uz vienu personu mājsaimniecībā).

Vienlaikus vairums jeb 51% aptaujāto norāda, ka plāno veikt noteiktus siltumenerģijas taupības pasākumus šajā apkures sezonā. Vairāk nekā trešā daļa respondentu (36%) atzina, ka plāno uzturēt zemāku temperatūru mājoklī, 21% norādīja, ka plāno uzsākt apkuri vēlāk un vēl 10% – apsildīt tikai daļu īpašuma. Savukārt 6% aptaujāto plāno pāriet uz citu siltumapgādes veidu.

"Lauku teritorijās dzīvojošie visretāk plāno taupīt uz siltumu. Tas skaidrojams ar biežāku malkas apkuri lauku teritorijās – šeit dabasgāzes un elektrības cenu pieaugums retāk ietekmē mājokļa apsildi. Arī mājokļu īpašnieki ar austiem ienākumiem par apkures sezonu uztraucas mazāk un retāk plāno siltumenerģijas taupīšanas pasākumus, bet kopumā mājokļu īpašniekus uztrauc siltumenerģijas izmaksas apkures sezonā", izteikusies "Tribus Research" vadītāja Santa Usāne.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.