Menu
 

Valsts vairs neapmaksā Covid-19 testus bez ārsta nosūtījuma

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Samazinoties Covid-19 ietekmei uz sabiedrību, valsts iedzīvotājiem vairs neapmaksā Covid-19 testus bez ārsta nosūtījuma.

Covid-19 pandēmijas "pīķa" laikā valsts apmaksāja visus Covid-19 testus, lai plašāk izķertu saslimšanas gadījumus un valsts varētu īstenot precīzāku infekcijas ierobežošanas politiku.

Tagad testēšanas pieejamības nosacījumi tiek mainīti, "ņemot vērā Covid-19 izplatības epidemioloģisko situāciju gan Latvijā, gan citviet Eiropas valstīs", informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Barbara Ālīte. Ārsts varēs nozīmēt valsts apmaksātu testu pacientiem ar Covid-19 saslimšanas pazīmēm, izvērtējot testa nepieciešamību un rezultātu nozīmi ārstēšanas procesā, kā arī pacientiem ar noteiktām veselības problēmām.

Savukārt stacionāros valsts apmaksātu testu varēs veikt ikvienam pacientam, kurš uzņemts slimnīcā, saskaņā ar iestādes iekšējo kārtību, bet ilgstošas sociālās aprūpes centros to veiks klientiem ar Covid-19 pazīmēm.

Valsts apmaksāta Covid-19 pacientu kontaktpersonu testēšana tiks veikta tikai sociālās aprūpes centros un ārstniecības iestādēs, lai izsekotu inficētās personas un kontrolētu infekcijas izplatīšanos.

Valsts apmaksāts tests Covid-19 antivielu noteikšanai tiks veikts tikai ar ārsta nosūtījumu diagnostikas nolūkā pēc īpašām indikācijām.

Personas ar akūtas elpceļu infekcijas pazīmēm un Covid-19 pacientu kontaktpersonas joprojām var lietot paštestus Covid-19 infekcijas noteikšanai, klāsta VM.

Jaunā testēšanas kārtība stājusies spēkā pagājušajā nedēļā. Pamatā testēšanai tiek izmantoti profesionālie antigēna testi, kurus veic medicīnas darbinieks ārstniecības iestādē vai laboratorijā, bet laboratoriskā izmeklēšana tiks veikta noteiktos gadījumos.

VM skatījumā, skrīninga testēšana šobrīd vairs nav jāveic, jo epidemioloģiskā situācija šobrīd to neprasa, izņemot ārstniecības iestādes, kur darbinieku skrīnings var būt organizēts saskaņā ar iekšējo kārtību.

Pēc VM sniegtās informācijas, speciālisti secinājuši, ka šobrīd ambulatori lielākajā daļā gadījumu ar Covid-19 saslimušo aprūpe neatšķiras no ārstniecības citu augšējo elpceļu infekciju gadījumos, tādēļ katrā individuālā gadījumā ir jāizvērtē testa veikšanas lietderība. Saskaņā ar šī brīža epidemioloģiskajām indikācijām neesot vajadzības veikt valsts apmaksātu testu Covid-19 infekcijas noteikšanai, ja nav slimības simptomu, tāpat arī gadījumā, ja cilvēks ir nesen pārslimojis Covid-19 un viņam vairs nav akūtu simptomu.

Uz pacientiem ar apstiprinātu Covid-19 infekciju joprojām attiecināmas izolācijas prasības, uzsver VM, apgalvojot, ka speciālisti turpina uzraudzīt epidemioloģisko situāciju un nepieciešamības gadījumā skrīninga testēšana var tikt atsākta.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.