Menu
 

Aptauja: Iedzīvotāji elektroenerģijas izvēlē arvien mazāku nozīmi piešķir ietekmei uz vidi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Par būtiskākajiem elektroenerģijas ieguves kritērijiem Latvijas iedzīvotāji uzskata izmaksas, enerģētisko neatkarību no citām valstīm un ietekmi uz cilvēka veselību, secināts Latvijas Vēja enerģijas asociācijas un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā. Iedzīvotāji mazāku nozīmi šogad piešķir tādam kritērijam kā ietekme uz vidi.

Būtiski pieaug enerģētiskās neatkarības svarīgums, ar izmaksām samierinās

Par svarīgāko elektroenerģijas izvēles kritēriju visvairāk aptaujāto (57%) atzīst izmaksas, tomēr šis rādītājs ir sarucis kopš pērnā gada, kad izmaksas kā būtiskāko faktoru izcēla 61,5%. Visstraujākais kāpums vērojams enerģētiskās neatkarības aspektam, kuru minējuši teju 39% aptaujāto (2021.gadā – 30%), bet ietekmi uz cilvēka veselību izcēluši 35% respondentu (2021.gadā – 32%).

Savukārt lielāko kritumu elektroenerģijas izvēlē piedzīvojis vides aspekts – kā svarīgu to atzīst vien 27% aptaujāto (2021.gadā – 32%, 2020.gadā – 43%). Vides jautājumi ir svarīgāki gados jauniem cilvēkiem, bet senioru vidū šī tēma ir mazāk aktuāla.

Visvairāk audzis atbalsts vēja enerģijai

Domājot par dažādu enerģijas ražošanas veidu attīstīšanu un enerģijas ražotņu celšanu Latvijā, visvairāk iedzīvotāju atbalsta enerģijas iegūšanu no saules, vēja un hidroelektrostacijām (HES) uz Daugavas. Atbalsta indekss visvairāk audzis tieši vēja enerģijai – 50 punkti (2021.gadā – 44), HES uz Daugavas palicis nemainīgs – 28, savukārt saules enerģijai nedaudz mazinājies – šobrīd tas ir 54 (2021.gadā – 61). Aptaujātie arī uzskata, ka šie trīs enerģijas iegūšanas veidi nodara vismazāko kaitējumu dabai un cilvēkiem.

Iedzīvotāji pozitīvi vērtē arī ar šķeldu darbināmas koģenerācijas stacijas, bet neatbalsta mazos HES, kā arī ar gāzi vai oglēm darbināmas termoelektrocentrāles (TEC). Mainījusies iedzīvotāju attieksme pret atomelektrostacijām – visos iepriekšējos pētījumos (kopš 2018.gada) tām ir bijis negatīvs vērtējums, bet šogad pirmo reizi vērtējuma indekss ir pozitīvs (5). Atomelektrostacijas gan joprojām tiek uzskatītas par dabai un cilvēkam nedraudzīgākajam.

Iedzīvotāji vēlas izmantot atjaunojamo enerģiju

Pie līdzvērtīgiem nosacījumiem 73% Latvijas iedzīvotāju dotu priekšroku elektroenerģijai, kas tiek ražota no atjaunojamajiem energoresursiem (vēja, saules, ūdens un citiem atjaunojamo energoresursu veidiem). Pakāpenisku pāreju uz arvien lielāku atjaunojamās enerģijas izmantošanu Latvijā atbalsta kopumā 78% iedzīvotāju.

Saskaņā ar aptaujas datiem, par vispiemērotāko atjaunojamās enerģijas veidu Latvijas apstākļiem iedzīvotāji uzskata ūdens (43%, 2021.gadā – 48%) un vēja (30%, 2021.gadā – 28%) enerģiju, salīdzinoši retāk minēta biomasas (11%, 2021.gadā – 11%) un saules enerģija (6%, 2021.gadā – 6%).

Gadījumā, ja būtu pieņemts lēmums tieši respondenta pilsētā vai novadā izveidot kādu jaunu elektroenerģijas ražotni, divas trešdaļas jeb 66% iedzīvotāju dotu priekšroku saules enerģijas iegūšanai, gandrīz puse jeb 49% dotu priekšroku vēja enerģijai, 30% – ar šķeldu darbināmām koģenerācijas stacijām, 27% – atomelektrostacijām, bet 12% – ar gāzi darbināmām termoelektrocentrālēm, bet tikai 2% iedzīvotāju izvēlētos ar oglēm darbināmas termoelektrocentrāles.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.