Menu
 

"Mārupes siltumnīcām" tomātu raža sāksies aprīlī

  • Autors:  LETA
Foto - marupessiltumnicas.lv Foto - marupessiltumnicas.lv

Garo gurķi "Mārupes siltumnīcas" audzē visu gadu, bet tomātu raža sāksies aprīlī, kas ir divas nedēļas vēlāk nekā ierasts, aģentūrai LETA atzina dārzeņu audzētāja SIA "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji.

Kā norāda uzņēmumā, izmaksu pieaugums siltumam paātrināja sezonas noslēgumu rudenī vecajās siltumnīcās. Savukārt šogad tomātus, kuri tiek audzēti vecākās siltumnīcās, uzņēmumā stāda divas nedēļas vēlāk. "Mārupes siltumnīcas" gan atzīmē, ka ražas sezona atbilst plānotajam.

Vienlaikus sezonas saīsināšana ražas apjomus ietekmē tikai gadījumos, kad audzēšana notiek vecajās siltumnīcās. "Uzceļot jaunas modernas siltumnīcas veco vietā, raža būtiski palielinās, tādējādi kopējie apjomi nesamazinās," norādīja "Mārupes siltumnīcu" pārstāvji.

Savukārt prognozes par cenu pieaugumu mainīgajā tirgus situācijā "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji attiecās paust. Viņi gan piebilda, ka patreiz gurķu cena uzņēmumā ir zemāka nekā pagājušajā gadā, jo būtisks valsts atbalsts ir elektroenerģijas sadales izmaksu atcelšana.

Tāpat "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji minēja, ka siltās ziemas ietekmē uzņēmums patērējis mazāk siltuma nekā plānots. Savukārt ražas plānus gada sākuma siltie laika apstākļi neietekmē, jo, piemēram, tomātu stādu audzēšana šī gada ražai ir sākta jau pagājušā gada decembrī. Ļoti būtisks siltumnīcām gan pērn, gan šogad ir izvēlētais apkures veids.

Uzņēmumā norādīja, ka cenu pieauguma apstākļos būtiska nozīme ir prasmīgai attīstībai, kas nodrošina energoefektivitāti, samazina roku darbu, izmanto robotizācijas iespējas un diversificē siltumapgādi.

Taujāti par siltumnīcu modernizāciju, "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji atbildēja, ka Eiropas Savienības (ES) atbalsts ir, bet vērtējot septiņu gadu plānošanas periodu, katra saimniecība, izmantojot šo atbalstu, var uzbūvēt tikai 0,5 līdz vienam hektāram modernu siltumnīcu.

"Salīdzinoši Lietuvai ir būtiski lielāks atbalsts jaunu platību būvēšanai, un tādējādi pēdējos gados uzbūvēti vairāk nekā 20 hektāri jaunu siltumnīcu," skaidroja uzņēmumā.

Tāpat uzņēmumā norādīja, ka patlaban tiek nojaukti vecie siltumnīcu korpusi, kas būvēti 1979.gadā un ir novecojuši. To vietā plānots būvēt jaunus un energoefektīvus korpusus. 2022.gadā "Mārupes siltumnīcas" uzbūvēja jaunu siltumnīcu 1,4 hektāru platībā.

Jau ziņots, ka 2021.gadā "Mārupes siltumnīcas" strādāja ar 11,704 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,3% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 7,3% un bija 2,551 miljons eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.