Menu
 

Strādājošos visvairāk satrauc kopējie procesi ekonomikā un pašu finansiālais stāvoklis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pētījumu un konsultāciju kompānija “Kantar” janvārī veica darba ņēmēju aptauju Latvijā, kuras ietvaros noskaidroja, kas esošajos ģeopolitiskajos un ekonomiskajos apstākļos strādājošos uztrauc vai neapmierina visvairāk.

Pētījuma rezultāti liecina 27% strādājošo viss apmierina, kamēr vairākums (67%) norāda vienu vai vairākus aspektus, kas viņus kā darbiniekus esošajos apstākļos uztrauc vai neapmierina. Salīdzinoši biežāk dažāda veida bažas pauž strādājošie, kuri ieņem augstākā vai vidējā līmeņa vadītāja amatu, darbinieki, kuri strādā mikro uzņēmumos (1-9 darbinieki), kā arī tie, kuri pašreiz savu darba slodzi vērtē kā neatbilstošu (pārāk zemu).

Salīdzinoši visbiežāk minētie aspekti, kas strādājošiem liek satraukties, ir saistīti ar kopējiem procesiem ekonomikā – inflācija (t.sk. energoresursu cenu kāpums), ekonomiskā krīze, recesija, kara ietekme uz ekonomiku utt.) un rūpēm/bažām par savu/savas ģimenes finansiālo stāvokli (zemais atalgojums, pirktspējas samazināšanās). Likumsakarīgi, ka par savu finansiālo stāvokli vairāk noraizējušies ir strādājošie ar zemiem personīgajiem ienākumiem (līdz 500 eiro).

Daļa strādājošo izsaka neapmierinātību un bažas par savu darba apjomu, risku zaudēt darbu vai arī pamana iespējamus riskus uzņēmumam, kurā viņi strādā (klientu skaita un/vai pirktspējas samazināšanās, noieta tirgus samazināšanās utt.), vēsta “Kantar”.

Katru devīto (11%) strādājošo Latvijā uztrauc kopējā nenoteiktība, nestabilitāte, neprognozējamība. Savukārt 6% kritiski vērtē valdības lēmumus (to nekonsekvenci, nepamatotību utt.), bet 5% strādājošo uztrauc drošības jautājumi un nedrošā ģeopolitiskā situācija valstī un pasaulē.

Tas liecina, ka uzņēmuma vadītājiem (darba devējiem) svarīgi ņemt vērā šos aspektus, sniedzot iespējamo atbalstu saviem darbiniekiem, kā arī veltot maksimālas pūles, lai radītu drošības un stabilitātes sajūtu situācijā, kad ikviens ilgstoši saskaras ar lielu nenoteiktību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.