Menu
 

Aptauja: 83% Latvijas patērētāju pērn par tēriņu prioritāti izvirzījuši rēķinu apmaksu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

83% respondentu Latvijā atzīst, ka viņi ir bijuši spiesti samazināt dažādus izdevumus, par prioritāti izvirzot ikmēneša rēķinu apmaksu, kam seko aizdevuma atmaksa, uzkrājumu veidošana, atvaļinājumu plānošana un automašīnas iegāde, liecina “Ferratum Insights” aptaujas dati.

Strauji pieaugošo izmaksu apstākļos pērnā gada pēdējā ceturksnī patērētājiem ir nācies mainīt savu ikdienas tēriņu paradumus un mājsaimniecību budžetu plānošanas tendences. Inflācijas ietekmē teju trešā daļa jeb 31% respondentu ir samazinājuši izdevumus pārtikas iegādei. Tas uzskatāmi parāda, kā cenu kāpuma dēļ iedzīvotājiem nākas izdarīt sarežģītas izvēles, liekot samazināt izdevumus pat attiecībā uz pirmās nepieciešamības preču iegādi, norāda aptaujas rīkotāji.

Vienlaikus vairāk nekā puse Latvijas respondentu ir mainījuši arī citu tēriņu paradumus. Piemēram, 54% aptaujāto ir samazinājuši ceļojumu izdevumus, atsakoties no ārvalstu braucieniem vai izvēloties tuvāku galamērķi. Savukārt 55% Latvijas patērētāju, sedzot pieaugošās izmaksas, ir izvēlējušies mazāk tērēt izklaidei.

Ietaupītie līdzekļi tikuši novirzīti dažādu izdevumu segšanai. Latvijas patērētājiem visaktuālākās ir bijušas rūpes par savu ikmēneša tēriņu segšanu, 83% respondentu kā prioritāti izvirzījuši rēķinu apmaksu. Tam seko aizdevumu apmaksa, ko 70% respondentu Latvijā uzskatījuši par svarīgāko.

Ikmēneša rēķinu apmaksa un kredītu segšana Latvijas patērētājiem ir bijusi salīdzinoši būtiskāka nekā vidēji 13 Eiropas valstīs, kur veikts “Ferratum Insights” pētījums. Proti, 81% no kopējā visu valstu respondentu skaita koncentrējuši savus tēriņus rēķinu nomaksai, kam seko aizdevumu atmaksa (61%).

Uzkrājumu veidošanu kā prioritāti izvirzījuši 18% Latvijas respondentu, kas ir nedaudz mazāk nekā vidēji visās pētījumā iesaistītajās valstīs, kur “drošības spilvena” veidošana vai uzkrājumi lielāku pirkumu veikšanai bijusi prioritāte 22% respondentu.

Ievērojami mazāka respondentu daļa savus izdevumus veltījuši atpūtas un luksusa pirkumiem. Brīvdienu plānu īstenošanai savus tēriņus koncentrējuši 6% Latvijas respondentu, savukārt 3% par būtiskāko prioritāti izvirzījuši jaunas automašīnas iegādi. Nekustamā īpašuma iegādi kā būtisku prioritāti norādījuši 2% aptaujāto Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.