Menu
 

Nākamnedēļ Salaspils pludmalē sāks izzāģēt kaitēkļu bojātos kokus

  • Autors:  LETA
Foto - salaspils.lv Foto - salaspils.lv

Salaspils pludmalē no nākamās nedēļas sāks izzāģēt kaitēkļu bojātos kokus, informē pašvaldība.

Koku izzāģēšanas darbi sāksies pēc Lieldienām, 11.aprīlī. Tos veiks pašvaldības "Komunālā dienesta" darbinieki. 

Koku ciršana notiks saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža. 

Lai novērstu kaitēkļu izplatīšanos, kas var notikt, pārvadājot nocirstos kokus, "Komunālā dienesta" darbinieki veiks arī bojātās koksnes sadedzināšanu turpat pludmales teritorijā. 

Savukārt, lai kompensētu zaudējumu, plānots jau šogad iestādīt jaunus kokus, izvēloties sugas, kas izturīgas pret vītolu urbēju.

Pagājušā gada vasarā pašvaldības darbinieki ievērojuši, ka Salaspils pludmalē vairākiem kokiem ir nokaltuši zari. Tika konstatēts ka vairākus kokus gan vītolus, gan blīgznas bija izalojuši kāpuri, atstājot koksnē palielus caurumus.

Konsultējoties ar entomologiem, konstatēts, ka kaitēkļi ir vītolu urbēji, kuru kāpuri mēdz sasniegt 8 - 12 centimetru garumu.

Vītolu urbējs ir viena no nedaudzajām tauriņu sugām, kuras kāpurs pārtiek nevis no augu lapām vai citām tā zaļajām daļām, bet gan grauž koksni. 

Galvenokārt, no šiem kukaiņiem cieš vītoli, kārkli un papeles, bet kāpuri var skart arī citus kokus. 

Tie invadē gan veselus, gan novājinātus kokus. Sevišķi kaitīgi ir apstādījumos un parkos, bojājot, galvenokārt, resnus kokus. Kāpuru bojāto koku koksne pakāpeniski sāk trupēt un koks kļūst bīstams apkārtējiem.

Šie kaitēkļi esot grūti apkarojami, jo tie koku bojā no iekšienes un nav sasniedzami ar augu aizsardzības līdzekļiem. Turklāt kāpura attīstība līdz tauriņa stadijai ilgst 2 - 4 gadus. 

Vītolu urbēju olas iznīcina dzilnīši, mizložņas, bet kāpurus - dzeņi. Tāpēc esot svarīgi nodrošināt putniem piemērotas dzīvotnes, jo tad daba pati saviem spēkiem nodrošinātu līdzsvaru.

Līdzīgi kaitēkļu bojājumi pamanīti ne tikai pludmales kokiem, bet arī tuvējā lapu koku mežā pie Zviedru ielas - netālu no Rīgas HES dambja. Tas nozīmē, ka identificētais kaitēklis aktīvi izplatās un iespējams, iemitinājies vēl citās koku audzēs. 

Kaitēkļa ierobežošanai ir svarīgi invadētos kokus izcirst un iznīcināt. Tas esot vienīgais veids, kā apstādināt šo kaitēkļu invāziju.

Pašvaldība aicina rūpīgi aplūkot kokus savos īpašumos, lai savlaicīgi pamanītu bīstamo kaitēkli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.