Menu
 

Foto: "Rīgas mežu" un Jūrmalas policijas sadarbības rezultātā naktī noķerts kabeļu racējs un zaglis

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - “Rīgas meži” un Jūrmalas pašvaldības policija Foto - “Rīgas meži” un Jūrmalas pašvaldības policija

Sekmīgi sadarbojoties SIA “Rīgas meži” un Jūrmalas pašvaldības policijai, pagājušās nedēļas nogalē tumsas aizsegā uzņēmuma īpašumā esošajā mežā pie Varkaļu kanāla Jūrmalas teritorijā noķerts īpaši kaitniecisks kabeļu zaglis, meža postītājs un dedzinātājs vienā personā.

Marta beigās “Rīgas mežu” Rīgas mežniecības darbinieki, pēc meža kārtējās apsekošanas pie Varkaļu kanāla, konstatēja, ka tur notiek nelikumīgas darbības – bija svaigi pārrakts meža ceļš, rakumi atklājās arī mežā – aptuveni puskilometra garumā, tajos bija pusizraktu kabeļu atliekas, arī rakumu apkārtnē bija bojāta zemsedze, koku saknes un aizsargjosla.

Kā vēsta “Rīgas meži”, Rīgas mežniecības mežzinis Modris Martinovs operatīvi pieņēma lēmumu šajā vietā uzstādīt video novērošanas kameru. Dažas dienas kamerā bija vērojams, ka cilvēki atpūtas nolūkos pastaigājas pa mežu, bet neviens pat nepievērsa uzmanību rakumiem, arī ļaunprātīga rīcība vai meža bojāšana netika fiksēta. Taču pēc dažām dienām jauni rakumi tika konstatēti jau tālāk mežā – aiz kāpas. Turklāt kabelis bija tikai atrakts, bet no tranšejas nebija paņemts. Visticamāk, tas bija darīts ar domu, ka tam brauks pakaļ naktī. Tādēļ pēc Lieldienām otrpus kāpai tika novietota vēl viena video novērošanas kamera.

“Pēc dažām dienām šī kamera fiksēja divu ļaundaru aktīvu darbošanos – izrakts jau bija aptuveni kilometrs, bojāta zemsedze un koku saknes. Tāpat bija “sarūpēta” aptuveni 2x2 metrus liela bedre – kamerās redzams, ka kaitnieki tajā sameta kabeļus, tos dedzināja, lai nokausētu izolācijas materiālu un pēc tam ar līdzpaņemtu ūdeni atdzesēja metālu, lai, domājams, iegūtu nodošanai “gatavu produktu” un krāmēja to automašīnā,” stāstīja M.Martinovs.

“Rīgas mežu” darbinieki ļaundariem sekoja līdzi vēl dažas dienas, iepazīstot viņu darbošanās shēmas un laika grafiku. Un ilgi nebija jāgaida – naktī uz 15.aprīli informāciju ar postītājiem darbībā un viņu sejām, kā arī ar transportlīdzekli un tā valsts reģistrācijas numura zīmi no otras video novērošanas kameras “Rīgas mežu” Rīgas mežniecības darbinieki automātiski saņēma savos tālruņos.

Rīgas mežniecības mežzinis operatīvi sazinājās ar Jūrmalas pašvaldības policiju, kas nekavējoties ieradās notikuma vietā. Pateicoties precīzai un saskaņotai darbībai un operatīvai rīcībai, viens no postītājiem tika noķerts notikuma vietā. Tāpat notikuma vietā esošajā transportlīdzeklī tika atrasti, domājams, iepriekš izrakti kabeļi, kuriem vēl nebija nokausēta izolācija. Pēc tam pašvaldības policija, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, piesaistīja Valsts policiju, kas personāžu pārņēma savā “aprūpē”.

Notikuma vietā tika arī dokumentēti mežam, zemsedzei un aizsargjoslai nodarītie kaitējumi. Tāpat “Rīgas meži” sniedz informāciju par nodarīto kaitējumu uzņēmuma īpašumam – mežam pie Varkaļu kanāla – Valsts meža dienestam un Valsts vides dienestam.

“Jūrmalas pašvaldības policijas vārdā vēlos pateikties “Rīgas mežu” pārstāvjiem par precīzi sniegto informāciju saistībā ar notikuma apstākļiem un vietu. Šī informācija mums ļāva operatīvi reaģēt, kā arī aizturēt iespējamo likumpārkāpēju. Lai kopīgi mazinātu nelegālas darbības mūsu pašvaldības un “Rīgas mežu” teritorijās, esam gatavi arī turpmāk reaģēt uz izsaukumiem par iespējamiem likumpārkāpumiem,” norādījis Jūrmalas pašvaldības policijas Prevencijas un reaģēšanas nodaļas priekšnieka p.i. Normunds Klintsons.

“Rīgas meži” informē, ka turpina rīkoties, lai novērstu nelegālu rīcību citos savā īpašumā vai apsaimniekošanā esošajos mežos un teritorijās. Piemēram, mežu iebraucamajos ceļos izvieto barjeras, uzstāda video novērošanas kameras (par tām ir norādes), informē sabiedrību, sadarbojas ar pašvaldībām un atbildīgajiem dienestiem u.c.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.