Menu
 

Konceptuāli atbalsta grozījumus dzīvojamo māju atjaunošanas un atbilstošas uzturēšanas veicināšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas paredz pasākumus, lai veicinātu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu. Lai izmaiņas stātos spēkā, grozījumi atbildīgajā komisijā un Saeimas sēdē jāskata vēl divos lasījumos.

Grozījumi paredz iespēju dzīvokļu īpašnieku kopsapulci sasaukt atkārtoti, ja sākotnēji tā nav bijusi lemttiesīga. Sapulci atkārtoti varēs sasaukt un tā būs lemttiesīga, ja tajā piedalīsies vairāk nekā viena trešdaļa no visiem dzīvokļu īpašniekiem, vēsta Saeimas preses dienests.

Atkārtoti sasauktā kopsapulcē dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums būs uzskatāms par pieņemtu, ja par to būs nobalsojuši dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no šādā kopsapulcē pārstāvēto dzīvokļu īpašnieku skaita, paredz likumprojekts.

“Likumprojekts paredz vēl vienu instrumentu lēmumu pieņemšanas procedūras uzlabošanai, lai dzīvokļu īpašnieki varētu sekmīgi lemt par savas mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem arī tad, ja citi mājas iedzīvotāji nepiedalās, piemēram, kopīgajās sapulcēs. Strādāsim pie grozījumiem, jo vairākas lietas vēl būs jāprecizē,” iepriekš atzīmēja par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Grozījumu mērķis ir uzlabot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procedūru, lai varētu nodrošināt sekmīgu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu, tostarp to atjaunošanu un atbilstošu uzturēšanu, teikts projekta anotācijā.

Kā ziņo Saeimas preses dienests, likumprojekta autori anotācijā arī norādījuši, ka, lai uzlabotu dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procedūru, jau patlaban ir īstenoti vairāki pasākumi, tostarp ir iespēja sasaukt kopsapulces un balsot elektroniski Būvniecības informācijas sistēmā. Tas uzlabo lemšanu tur, kur vairums iedzīvotāju ir ieinteresēti mājas uzturēšanā, taču nepasargā tos aktīvos dzīvokļu īpašniekus, kuri ir mazākumā pret tiem, kuri neiesaistās mājas jautājumu risināšanā, teikts anotācijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.