Logo
Drukāt šo lapu

Rinkēvičs: Latvija nesaskata šķēršļus jau šogad sākt sarunas ar Moldovu par iestāšanos ES

Foto - Ārlietu ministrija Foto - Ārlietu ministrija

Latvija nesaskata šķēršļus jau šogad sākt sarunas ar Moldovu par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), aģentūrai LETA uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš šodien ar Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministriem kopīgā vizītē apmeklēja Moldovu.

Rinkēvičs norādīja, ka NB8 valstu ārlietu ministru vizītes mērķis ir apliecināt Moldovai kā kandidātvalstij atbalstu ceļā uz ES. Viņš atzīmēja, ka Moldova ir veikusi un joprojām veic svarīgas reformas gan tiesiskuma stiprināšanā, gan pārvaldības jomā, gan arī cīņā ar korupciju.

"Moldova atrodas tuvu karadarbībai, ko izraisījusi Krievija. Valsts ir spējusi noturēties un cīnās ar Krievijas propagandu un mēģinājumiem destabilizēt iekšpolitiku," uzsvēra Rinkēvičs, piebilstot, ka puses apspriedušas veidus, kā turpmāk vēl vairāk atbalstīt Moldovu tās valstiskuma un noturības stiprināšanā.

Tāpat apspriesta praktiskā palīdzība, sniedzot atbalstu Moldovas stratēģiskās komunikācijas centra izveidē un sūtot ekspertus dažādu reformu īstenošanai. Ārlietu ministri apsprieduši virkni jautājumu, kas attiecas uz situāciju, kāda patlaban ir reģionā, bet no Moldovas perspektīvas.

Rinkēvičs akcentēja, ka tā ir otrā tāda veida ārlietu ministru vizīte reģionā, ko šoreiz organizēja Latvija kā koordinējošā valsts NB8 formātā. 

Pirmā vizīte notika pagājušā gada novembrī Kijivā, Ukrainā. Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka šādas vizītes ir vērtīgas, jo valstis apmeklē astoņu ES un NATO dalībvalstu ministri, kas ir ievērojams spēks jebkurās diskusijās blokā vai aliansē.

Taujāts, kad Moldova varētu kļūt par ES dalībvalsti, Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka patlaban tas ir neatbildams jautājums, jo tas ir saistīts ar nosacījumu izpildi. Pēc Rinkēviča paustā, ir jāsagaida EK ziņojums par panākto progresu gan Ukrainā, gan Moldovā, gan Gruzijā.

"Sarunu sākšana ir tikai darba sākums, ne noslēgums. Ja šogad tiek sāktas sarunas, tas dod iespēju ES vēl vairāk atbalstīt Moldovu kā praktiski, tā finansiāli," sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Viņš uzsvēra, ka ka tas dod arī iespēju sākt nopietni vērtēt ne tikai progresu, kāds ir panākts reformās, bet arī to, vai valsts ir pilnībā izpildījusi ES dalības kritērijus.

Ārlietu ministrijā (ĀM) aģentūru LETA informēja, ka NB8 ministri tikās ar Moldovas prezidenti Maiju Sandu, parlamenta spīkeru Igoru Grosu, premjerministru Dorinu Rečanu un ārlietu ministru Niku Popesku.

Sarunu partneri pauda pārliecību, ka ES civilā misija Moldovā, kā arī ES palīdzība Moldovas armijai, izmantojot Eiropas Miera mehānismu, būtiski palīdzēs Moldovai stiprināt valsts noturību.

NB8 ir reģionālais sadarbības formāts starp līdzīgi domājošām valstīm - Dāniju, Igauniju, Somiju, Islandi, Latviju, Lietuvu, Norvēģiju un Zviedriju. Šogad Latvija uzņēmās vadošo lomu sadarbības koordinācijā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024