Menu
 

Visās Latvijas oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst prasībām

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sākoties peldsezonai, visās Latvijas oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte atbilst veselības prasībām, informēja Veselības inspekcijā (VI).

Latvijā jaunā peldsezona tiek atklāta maija vidū, kad sākas regulāras peldūdens kvalitātes pārbaudes populārākajās pludmalēs. Šobrīd pārbaudes rezultāti liecina, ka peldūdens kvalitāte atbilst prasībām visās oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās un mikrobioloģiskais piesārņojums nav konstatēts nevienā ūdens paraugā.

Kaut arī patlaban laiks ir silts un saulains, inspekcija iesaka nogaidīt un peldēties dodies, kad ūdens temperatūra būs sasniegusi vismaz +16, +18 grādus.

Inspekcijas speciālisti padziļinātu peldvietu ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās kā laboratoriski, tā vizuāli pārbaudīs reizi mēnesī līdz peldsezonas beigām 15.septembrī. Laboratorijā tiek noteikti tādi mikrobioloģiskie rādītāji kā fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki, savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties, un attiecīgā informācija tiks izvietota konkrētās peldvietas informatīvajā stendā. Ieteikums nepeldēties būtu ievērojams jutīgām iedzīvotāju grupām: maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Vienlaikus VI informē, ka peldvietu sarakstam, kurās par valsts līdzekļiem tiek veikts ūdens kvalitātes monitorings, šajā sezonā pievienojas jauna vieta - Salaspils pilsētas peldvieta Daugavā. Līdz ar to oficiālo peldvietu sarakstā ir 59 peldvietas.

Lai peldēšanās būtu droša, inspekcija atgādina peldvietu apsaimniekotājiem, proti, pašvaldībām par peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības pienākumiem peldētāju veselības aizsardzības nodrošināšanai. Drošības prasības cita starpā paredz, ka peldvietu ūdens norobežojamas ar bojām, lentēm vai citiem negrimstošiem materiāliem. Ja iespējams, izveido un norobežo peldēšanās sektoru bērniem ar dziļumu, kas nepārsniedz 70 cm.

Tāpat jāseko peldvietas gultnes reljefa iespējamām izmaiņām, raugoties, lai neveidojas bedres, neuzkrājas akmeņi, dūņas, un regulāri pārbaudāma gultne vai tajā nav stikli, vai citi priekšmeti, kuri var apdraudēt peldētāju drošību. Bez tam nodrošināma ērta pieeja peldvietai, kā arī piebraucamais ceļš operatīvajam transportam.

Ja peldvietā netiek nodrošināta glābšanas dienesta darbība, peldētājiem labi redzamā vietā un saprotami, izvietojama informācija, ka glābšanas dienests nav pieejams un brīdinājums peldētājiem būt īpaši uzmanīgiem.

Tāpat jābūt izvietotai informācijai par glābšanas dienestu kontaktinformāciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.