Logo
Drukāt šo lapu

Pētījums: 30% autovadītāju atzīst, ka ir braukuši reibumā

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tuvojoties Līgo svētkiem, nereti tiek atgādināt par atbildīgu alkohola lietošanu un tā nesavienojamību ar braukšanu pie stūres. 30% aptaujāto autovadītāju atzīst, ka ir braukuši reibumā. 24% no viņiem norāda, ka ievērojuši pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, 5% atzina, ka vienu vai dažas reizes ir braukuši, pārsniedzot 0,5 promiļu robežu, bet 1% vairākas reizes gadā brauc pie stūres, pārsniedzot pieļaujamo promiļu robežu, liecina ""Carlsberg 0.0" atbildīgas braukšanas indeksa" dati. 70% autovadītāju atzinuši, ka nekad nav sēdušies pie stūres reibumā.

Salīdzinot ar pērn veikto aptauju, nedaudz samazinājies to autovadītāju kopējais skaits, kuri atzīst, ka ir braukuši reibumā – 2022.gada vasarā šādu atbildi sniedza 32% aptaujāto autovadītāju. Par 1% pieaudzis to šoferu skaits, kuri ir braukuši pie stūres, vienlaikus būdami reibumā līdz 0,5 promiļu robežai, savukārt par 1% samazinājies autovadītāju skaits, kuri vienu vai dažas reizes gadā mēdz braukt arī pārsniedzot 0,5 promiļu robežu.

Autovadītāji vīrieši biežāk sēžas pie stūres reibumā – 31% norādījis, ka ir braukuši pie stūres reibumā, bet līdz pieļaujamai 0,5 promiļu robežai, kamēr šādu atbildi sniedza tikai 15% autovadītājas sievietes. Braukšanā reibumā vienu vai dažas reizes, pārsniedzot 0,5 promiļu robežu, atzinās 7% autovadītāji vīrieši un 3% sievietes.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati par ceļu satiksmes negadījumiem liecina, ka pērn negadījumos uz Latvijas ceļiem, kuros vismaz viens iesaistītais vadītājs bijis alkohola reibumā, ievainoti 306 cilvēki, no tiem 51 cilvēks smagi ievainots. Deviņi gājuši bojā. Zīmīgi, ka 2022.gadā tieši jūnijs bijis mēnesis, kad fiksēts visvairāk ceļu satiksmes negadījumu, kuros vismaz vienam vadītājam konstatēts reibums (98).

"Redzot, ka kāds reibumā plāno sēsties pie stūres, svarīgi ne tikai aizrādīt un atrunāt pārgalvīgo braucēju, bet arī informēt atbildīgās iestādes, ja tomēr neizdodas atturēt. Neraugoties uz to, ka šobrīd likums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, aicinu autovadītājus pilnībā atturēties no alkohola lietošanas, kad jāsēžas pie stūres. Plānosim svētkus tā, lai nebūtu vajadzības kaut kur braukt, neraugoties uz to, kāds alkohola daudzums lietots. Arī līdzcilvēkiem svarīgi nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība," norāda Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024