Menu
 

Aptauja. Vai jūsu ģimene, radi ir cietuši no padomju represijām? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un LETA Foto - Liene Ozola un LETA

1941.gada 14.jūnijā padomju okupācijas vara no Latvijas deportēja vairāk nekā 15 400 cilvēku. Daļu uzreiz arestēja un nogādāja ieslodzījuma vietās, pārējos nometināja Sibīrijā un Kazahstānā. Tā bija pirmā masu deportācija no Latvijas.

Pēteris

No mūsu dzimtas neviens nav cietis, bet uzskatu, ka to ir svarīgi pieminēt kā neatņemamu mūsu tautas vēstures daļu, kuru mēs nedrīkstam aizmirst. Mums ir jāzina, kādā valstī dzīvojam, kas ir bijis un kas mūs sagaida nākotnē. Bez vēstures nav nākotnes.

Ļubova

No saviem tuviniekiem nevienu neatceros cietušu izsūtījumā, taču mums ir svarīgi pieminēt tos vēstures notikumus, kas nav nemaz tik seni. Daudzi no tiem cilvēkiem, kas bija izsūtīti, vēl joprojām ir dzīvi, tie ir mūsu līdzcilvēki, tāpēc mums ir jāstāsta par to saviem bērniem, lai viņi zinātu, kādi notikumi ir bijuši Latvijā.

Līga

Paldies Dievam, mūsu ģimeni tas neskāra, bet man ir zināmi gan kaimiņi, gan radi, kas tika izsūtīti. Zinu cilvēkus, kas ir dzimuši izsūtījumā un kas pēc tam atgriezās Latvijā.

Maija

Nupat martā apglabājām manu draudzeni, kura trīs mēnešu vecumā kopā ar ģimeni tika izsūtīta no Cēsīm. Kā Sibīrijas bērns viņa atgriezās Latvijā, nonāca bērnunamā, līdz kādi citi radi viņu paņēma pie sevis. Arī mani radi no Kurzemes tika izsūtīti. 1941.gads bija visšausmīgākais. Tie, kas tika izsūtīti 1949.gadā, vēl kaut kā varēja cerēt izdzīvot.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.