Menu
 

Aptauja: Jāņu svinēšanas tradīcijas joprojām dominē Latvijas sabiedrībā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Ģimenes lokā (45,7%), pie dabas (24,1%), pie draugiem (14,5%) vai kādā no Jāņu festivāliem un zaļumballēm (5,3%) – tā respondenti galvenokārt plāno līgot gaidāmajā nedēļas nogalē. Pirms pāris gadiem pēc veikalu tīkla “top!” veiktās aptaujas Jāņus svinēja 86% respondentu, bet šogad līgos 91,4% respondentu.

Aptaujas dalībnieki, ievērojot populārākās tradīcijas, kas dominē jau vairākus gadus, apliecināja, ka ēdīs sieru (87,9%), dzers alu (57,8%), plūks Jāņu zāles un pīs vainagus (69,6%), pušķos svinību vietu (66,4%), dziedās Līgo dziesmas (50,8%), kā arī meklēs papardes ziedu, tērpsies tautas tērpā un lēks pāri ugunskuram.

Lai gan Jāņu siers ir neatņemama svētku sastāvdaļa, tikai retais to izvēlas siet paša spēkiem (17,3%). Vairums respondentu tomēr izvēlas sieru pirkt (72%). Joprojām tautā visvairāk mīlētais ir Jāņu siers ar ķimenēm (74,2%), kā arī dažādi uzkodu sieri ar sēkliņām, riekstiem, garšvielu maisījumiem (13,3%) un kūpinātie sieri (5,6%).

Neatņemama svētku tradīcija ir arī alus dzeršana. Aptaujātie iedzīvotāji norāda, ka alu izvēlas pēc garšas (36,4%) vai, uzticoties draugu ieteikumiem (35,6%). Lielākā daļa respondentu iegādājas vietējo ražotāju brūvējumus (77,8%). Ar katru gadu pieaug to iedzīvotāju skaits, kas alu nedzer vispār (22,3%) vai izvēlas bezalkoholisko (23,7%) un labprāt to aizvieto ar kvasu vai kādu citu dzērienu.

Iecienītākais alus veids joprojām ir gaišais alus (50,4%). Uz pusi mazāk respondentu (23,4%) izvēlas tumšo alu vai alu ar garšām (24,6%). Pamazām iedzīvotāji iepazīst arī porteri (5,8%) un kviešu alu (2,6%). Veikalu tīkla “top!” pircēji primāri uz Jāņiem izvēlas alu stikla pudelēs (85,5%), kam seko alus bundžās (22,6%). Aptaujas rezultāti rāda, ka arī izlejamais alus kļūst arvien iecienītāks (14,3%).

Neskatoties uz to, ka Līgo un Jāņi galvenokārt tiek svinēti kā gadskārtu svētki, aptaujas dalībnieki visbiežāk atminas arī par vārda dienu gaviļniekiem un sveic tos ar personīgām dāvanām (25,9%), dāvinot svētku vainagu (21,1%) vai groziņu svētku galdam (17,3%). Daļa (11%) gan nesveic un vēl neliela daļa (7,9%) svētku karstumā par Līgām un Jāņiem piemirst.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.