Menu
 

CSP: Ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājies par 4,6 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ražotāju cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnes). Grafika – CSP Ražotāju cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnes). Grafika – CSP

2023.gada maijā, salīdzinot ar 2022.gada maiju, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 4,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 12,2 %, savukārt eksportētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 3,1 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājās par 2,3 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 3,8 %.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, kā arī pārtikas produktu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

Maijā, salīdzinot ar aprīli, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 1,2 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 1,6 %, eksportētajai produkcijai – par 0,8 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0,8 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 0,7 %.

Pēc CSP datiem, pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam siltumapgādē un gāzes apgādē; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.