Logo
Drukāt šo lapu

Finanšu nozares asociācija: Ārpus Rīgas reģistrētiem uzņēmumiem izsniegto kredītu īpatsvars ir 39%

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

2023.gada 2.ceturksnī Latvijas bankās pieaudzis kopējais kredītportfelis, t.sk. rezultāti uzrāda kreditēšanas apjomu kāpumu gan mazo un vidējo (MVU), gan lielo uzņēmumu segmentā. Bankas turpina piešķirt finansējumu uzņēmumiem gan Rīgā, gan ārpus tās. Līdz šī gada jūnija beigām uzņēmumiem, kas reģistrēti ārpus Rīgas, piešķirtais kredītu apjoms ir 39% no kopējā kredītu apjoma, informē Finanšu nozares asociācijā.

Pretēji bieži izskanējušiem viedokļiem, finansējot uzņēmumus, bankas nevērtē uzņēmuma atrašanās vietu. Bankas izvērtē, kam aizdod naudu un kā uzņēmums aizdevumu spēs apmaksāt, detalizētāk vērtējot uzņēmumu īpašniekus, viņu reputāciju, uzņēmuma korporatīvo pārvaldību, uzņēmuma finanšu stāvokli un prognozes par attīstību nākotnē. Izsniegto kredītu apjoms sasaucas ar uzņēmumu finanšu stiprumu Rīgā un reģionos, proti, Centrālās statistikas pārvaldes 2021.gada dati norāda, ka Rīgā ir 66% no uzņēmumu apgrozījuma un 52% no uzņēmumu kapitālieguldījumiem materiālās lietās.

Šī gada 2.ceturksnī gandrīz pusi no izsniegtajiem kredītiem no jauna piešķirtajā finansējumā MVU segmentā veidoja līzingi, turklāt pieaudzis arī izsniegto apgrozāmo līdzekļu aizdevumu apjoms. Pieprasījums pēc līzinga finansējuma izteikti pieaudzis lauksaimniecības un transporta nozarē. Atsevišķi nekustamā īpašuma projekti, kas saistīti ar klientu vēlmi mainīt savas esošās uzņēmējdarbības telpas, veicinājuši aktivitāti arī nekustamā īpašuma nozarē. Arī lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentā kreditēšanas tendences pozitīvas - vienlīdz aktīvi finansējumu piesaistījuši dažādu nozaru uzņēmumi - telekomunikāciju, enerģētikas, pakalpojumu, ražošanas, transporta, nekustamā īpašuma u.c. Būtiska daļa no jaunā finansējuma tiek plānota arī ražošanas jaudu palielināšanai un efektivitātes uzlabošanai, norāda asociācijā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024