Menu
 

Pirmā pusgada beigās Inčukalna PGK reģistrēts lielākais noglabātās dabasgāzes uzkrājums pēdējo gadu laikā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora “Conexus Baltic Grid” apgrozījums šī gada sešos mēnešos sasniedzis 32,40 miljonus, kas ir par 17% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, liecina apkopotie dati par uzņēmuma darbības rezultātiem 2023. gada pirmajā pusgadā. Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) reģistrēts lielākais noglabātās dabasgāzes uzkrājums pirmā pusgada beigās pēdējo piecu gadu laikā – 13,9 teravatstundu (TWh) apmērā, ieskaitot energoapgādes drošuma rezerves, informēja uzņēmumā.

2023.gada pirmajā pusgadā “Conexus” nodrošināja nepārtrauktu dabasgāzes piegādi Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas vajadzībām. Tirgus dalībnieki ir veiksmīgi pārorientējušies un nodrošina dabasgāzes piegādes no Klaipēdas un Inkoo sašķidrinātās gāzes termināļiem. No Lietuvas saņemtais dabasgāzes apjoms pirmajā pusgadā sasniedza 9,2 TWh, kas ir par 41% vairāk nekā iepriekšējā gada sešos mēnešos, savukārt no Igaunijas saņemtais dabasgāzes apjoms sasniedza 2,2 TWh, kas ir 6,6 reizes vairāk nekā iepriekšējā gada sešos mēnešos.

Līdz ar piegāžu plūsmu pārorganizāciju kopējais pārvadītās dabasgāzes apjoms Latvijā pirmajā pusgadā sasniedza 14,7 TWh, kas ir par 12% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Dabasgāzes patēriņa apjoms Latvijas lietotāju vajadzībām šāgada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis 4,3 TWh, kas ir par 12% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Dabasgāzes patēriņa samazinājumu ietekmēja gan laika apstākļi, kas ziemas mēnešos bija siltāki nekā 2022. gada attiecīgajā periodā, kā rezultātā lietotāju nepieciešamība pēc dabasgāzes apkurei bija mazāka nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, gan arī nepieredzēti augstās dabasgāzes cenas, kas lietotājiem lika samazināt dabasgāzes patēriņu.

Pārskata perioda beigās – 2023.gada 30.jūnijā – Inčukalna PGK bija noglabāta dabasgāze 13,9 TWh apmērā, ieskaitot valsts stratēģiskās dabasgāzes rezerves 1,8 TWh apmērā, kas ir lielākais noglabātās dabasgāzes apjoms krātuvē pirmā pusgada beigās pēdējo piecu gadu laikā.

Lai gan pārskata periodā ieņēmumus un peļņu pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) negatīvi ietekmēja pārvades pakalpojuma apjoma samazinājums, uzglabāšanas pakalpojuma ieņēmumi un EBITDA pārsniedza iepriekšējā gada attiecīgā perioda rādītājus. Pārskata periodā “Conexus” darbojās ar 8 miljonu eiro peļņu, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir palielinājusies par 2,68 miljoniem eiro, vēsta uzņēmumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.