Menu
 

No veselības viedokļa pārāk maz iedzīvotāju vasarā devušies ikgadējā atvaļinājumā Apriņķis.lv

  • Autors:  Inga Orleāne, internās medicīnas speciāliste, “Veselības centru apvienības” poliklīnikas “Aura” Dienas stacionāra vadītāja, “Mēness aptiekas” pieaicinātā eksperte
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vispopulārāk šovasar bijis doties atvaļinājumā divas līdz trīs nedēļas – šādu iespēju izmantojuši 32% “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktās aptaujas respondenti. 17% darba ņēmēju šovasar izmantojuši mēnesi vai vēl ilgāku ikgadējo atvaļinājumu, un sieviešu vidū ir nedaudz vairāk to, kuras izmantojušas tik garu atvaļinājumu, noskaidrots “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā aptaujā.

2022.gadā līdz augusta sākumam šie dati bija līdzīgi – 18% izmantoja mēnesi un ilgāku atvaļinājumu. Šovasar visvairāk (21%) mēneša gara atvaļinājuma piekritēju bijis vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem, bet vismazāk (15%) vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Latgalē mēnesi un ilgāk šovasar atpūtās 22% aptaujāto iedzīvotāju, Zemgalē 20%, Pierīgā un Rīgā – 17%, turpretī Vidzemē tikai 9%.

Ikgadējais atvaļinājums ir svarīgs organisma fiziskai un emocionālai atpūtai. Jāatceras, ka atpūta ir vajadzīga, jo intensīvais darba režīms rada nopietnus izdegšanas sindroma un ar to saistīto veselības problēmu draudus. Vasarā ir vieglāk atpūsties pēc darba dienas, jo ilgāk ir gaišs, kā arī nedēļas nogalēs, daudzi izmanto iespēju pabūt dabā, peldēties, strādāt dārzā.

Aptaujā 8% respondentu norādījuši, ka atvaļinājums viņiem ir citā gadalaikā, visvairāk – 13% – tādu ir vecumā no 18 līdz 29 gadiem un Pierīgā dzīvojošo, bet vismazāk – 4% vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Iespējams, tas saistīts ar to, ka gados jaunākie atvaļinājumu izmanto arī ziemā, lai izbaudītu ziemas sporta veidus, kas ir populāri arī Pierīgas iedzīvotāju vidū. Svarīgais, lai periodiski atpūta būtu un iesaku, lai atvaļinājums nav īsāks par divām nedēļām.

Atvaļinājumā divas līdz trīs nedēļas šovasar atpūtās 32% aptaujāto iedzīvotāju, visvairāk (39%) vecumā no 30 līdz 39 gadiem un Vidzemē dzīvojošie (37%).

2022.gadā šajā laika periodā divas līdz trīs nedēļas atpūtais izmantoja nedaudz mazāk iedzīvotāju (29%). Savukārt, ja 2022. gadā atvaļinājumā vēl nebija devušies 19% no aptaujātajiem, tad šovasar tādu bija mazāk – 11%. Vīriešu vidū 13% apstiprināja, ka nav devušies atvaļinājumā, bet sieviešu nedaudz mazāk (9%). Gados jaunākie vecumā no 18 līdz 29 tikai 8% nav bijuši atvaļinājumā, bet 50-59 gadus vecie – 15%. Visvairāk to, kuri nav devušies atpūsties, dzīvo Zemgalē. 

Vienu nedēļu vai mazāk no ikgadējā atvaļinājuma šovasar izmantojuši 12% aptaujāto darba ņēmēju, kas ir tikpat, cik pērn – vairāk tādu ir vecumā no 18 līdz 49 gadiem, kā arī Rīgā, Kurzemē un Zemgalē dzīvojošie. 20% aptaujāto norādījuši, ka nestrādā, līdz ar to atvaļinājumu neizmanto, šādi atbildējuši visvairāk iedzīvotāji vecumā no 60-74 gadiem.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja “Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat” 2023. gada augustā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti snieguši atbildes uz sešiem jautājumiem, izvēloties vairākus atbilžu variantus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.