Menu
 

Vai rudens laikapstākļos var mainīt mājas fasādi? Skaidro eksperts

  • Autors:  Elviss Siliņš, “Cedral” tirdzniecības vadītājs Baltijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Oktobris būvniecībā ierasti ir mēnesis, kad māju renovācijas un celtniecības darbu gaitu sāk regulāri ietekmēt zemākas gaisa temperatūras, gaisa mitrums un pirmās salnas. Kā rudenīgi laikapstākļi var ietekmēt privātmāju renovāciju un ārsienas fasādes maiņu?

Līdz kādai temperatūrai var turpināt darbus?

5 grādu temperatūras slieksnis tradicionāli tiek uzskatīts par kritisko robežu, kad nav vairs ieteicams strādāt ar slapjo jeb apmetuma fasādi. Apmetuma fasādei ir savi parametri attiecībā uz gaisa temperatūru un mitrumu, tāpēc to nevar uzstādīt ziemā un aukstos, mitros rudens laikapstākļos. Tas nozīmē, ka oktobra vidus ierasti ir pēdējais laiks, kad šo fasādes veidu plānot izvietot.

Vai darbus var turpināt arī zem 5 grādu atzīmes?

Vienlaikus darbam ar ventilējamās fasādes sistēmām ierobežojuma attiecībā uz gaisa temperatūru nav, taču jāņem vērā, ka rudens sezona tipiski ir lietaināka, un gaiss kļūst mitrāks – tas var atstāt ietekmi uz dažādu siltināšanas materiālu kvalitāti. Skaidrs, ka no lietus pasargāt sevi ir sarežģīti, bet, ja ievēro būvmateriālu glabāšanas noteikumus, vai izmanto siltinājumu kas neuzsūc ūdeni, tad vienīgais šķērslis ir darba veicēju komforta līmenis attiecīgajā gaisa temperatūrā.

Laikapstākļiem liela nozīme arī materiālu uzglabāšanā

Ir situācijas, kad iedzīvotāji izmanto būvniecības starpsezonas atlaižu piedāvājumus un fasādes apdares materiālus vai dažāda veida būvmateriālus iegādājas pēc būvdarbu sezonas beigām. Šādās situācijās ļoti svarīgi ir sekot līdzi ražotāju norādēm par atbilstošu materiālu uzglabāšanu. Lielai daļai materiālu kvalitātes parametri var mainīties, ja materiālu uzglabāšanas periodā tie tiks pakļauti lielam mitrumam.

Tas nozīmē, ka iegādātos materiālus lielākajā daļā gadījumu būtu vēlams turēt zem jumta vai vietās, kur tie nav pakļauti ārējiem apstākļiem. Neievērojot ražotāju ieteikumus, var būt situācija, ka fasādes apdares materiāli var mainīt krāsu un zaudēt ilgmūžības parametrus, kā rezultātā, piemēram, samircis fasādes siltinājums zaudēs savas siltumizolācijas īpašības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.