Menu
 

Latvijas Dabas fonda akcija "Iesēj savu kvadrātmetru!" guvusi lielu atsaucību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Septembrī Latvijas Dabas fonds aicināja sabiedrību iesaistīties dabisko pļavu atbalsta kustībā “Iesēj savu kvadrātmetru!”. Tajā tika aicināti pieteikties tie, kas vēlas iesēt savā īpašumā dabisko pļavu puķu sēklas, tādā veidā palīdzot dabiskajām pļavām, kuras saglabājušās vien 0,7% Latvijas teritorijas. Akcija guvusi neparedzēti lielu atsaucību.

Kopumā LDF saņēma 1846 pieteikumus pļavas puķu sēklām – 50% pieteicēju sēklas vēlējās sēt pļavās, 30% – mauriņos, bet 20% dalās starp aramzemēm, ganībām, dārziem un mazdārziņiem. Jau šonedēļ sēklas kopā ar sēšanas instrukciju ceļos pie mauriņu īpašniekiem. Kā informēja Latvijas Dabas fonda pārstāve Liene Brizga-Kalniņa, tie mauriņu īpašnieki, kuriem sēklas nepietiks, tās saņems nākošajā gadā, bet visi pārējie pieteicēji saņems ekspertu ieteikumus pļavas izveidošanai savā zemē.

Visi sēklu saņēmēji tiek aicināti līdz oktobra beigām iesēt saņemtās sēklas sava mauriņa kvadrātmetrā, nākamgad dokumentēt, kādas ir iesēšanas sekmes, un ziņot Latvijas Dabas fonda ekspertiem par to, kas ir izaudzis.

Solvita Rūsiņa, Latvijas Universitātes asociētā profesore un projekta GrassLIFE eksperte saka: “Šāds sabiedriskās zinātnes eksperiments palīdzēs zinātniekiem labāk novērtēt ne tikai Latvijas dabisko pļavu augu sēklu dīgšanas sekmes, bet arī to ieaudzēšanas iespējas pilsētvidē. Iegūtās zināšanas ļaus sekmīgāk plānot un īstenot arī sēklu piesēju šo augu īstajās mājās – pļavās un ganībās.”

Ņemot vērā lielo sabiedrības interesi, nākamgad Latvijas Dabas fonds pļavas puķu sēklu ievākšanu turpinās jau plašākā mērogā, lai pļavu un ganību īpašniekiem varam piedāvāt ne tikai pļavu puķes, bet arī dabiskajām pļavām raksturīgās graudzāles, un lielākā apjomā, lai sēklu pietiek ne tikai vienam kvadrātmetram.

Pļavas puķu sēklas šogad ievāca Latvijas mazpulki un LDF eksperti. Latvijas Dabas fonds izsaka lielu pateicību mazpulkiem, kas 15 Latvijas vietās – Kārsavā, Nīcā, Alūksnē, Ķekavā, Talsos, Aglonā, Tukumā un citos novados šovasar iepazinās ar pļavas augiem un ievāca sēklas.

Projekta “GrassLIFE: Zālāju atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana”

mērķis ir palīdzēt Latvijā saglabāt vērtīgās un izzūdošās dabiskās pļavas – atjaunot tās, un veicināt tajās dabai draudzīgu saimniekošanu. Projekts tiek īstenots no 2017. līdz 2023. gadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.