Menu
 

Kāpēc pret iesnu ārstēšanu nedrīkst izturēties vieglprātīgi? Skaidro farmaceite Apriņķis.lv

  • Autors:  Līga Cīrule, aptieku tīkla “Apotheka” farmaceite
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Lai arī iesnas ir viena no biežākajām rudens un ziemas saslimšanām, pret tām nedrīkst attiekties vieglprātīgi. Nepareizi ārstētas iesnas var attīstīties un izraisīt bakteriālu iekaisumu deguna blakusdobumos un skart, piemēram, arī ausis. Iesnu ārstēšanai aptiekās pieejams ļoti plašs dažādu preparātu klāsts, taču, kas jāņem vērā, lai izvēlētos sev piemērotāko, un kādas ir pacientu biežāk pieļautās kļūdas, ārstējot iesnas?

Iesnas visbiežāk izraisa vīruss, un tas nozīmē, ka tās ir pašlimitējošas – tām vajadzētu pāriet septiņu līdz desmit dienu laikā, un nopietna ārstēšana nebūs nepieciešama. Taču ir gadījumi, kad iesnas netiek izārstētas desmit dienu dienu laikā un tām pievienojas galvassāpes, spiediena sajūta sejas apvidū, zaļgani izdalījumi, traucēta deguna elpošana, garšas un ožas zudums, kas liecina par bakteriālu infekciju un, tad gan noteikti jāvēršas pie ārsta.

Preparāti, kurus nedrīkst lietot ilgstoši

Pacientu vidū iecienītākie preparāti iesnu ārstēšanai ir aerosoli un pilieni, kuru sastāvā ir aktīvās vielas xilometazolīns un oksimetazolīns, taču bieži vien cilvēki pat nezina, ka šie preparāti neārstē alerģiskas iesnas un tie paredzēti tikai deguna gļotādas tūskas mazināšanai – aizliktam degunam. Turklāt tos noteikti nedrīkstētu lietot profilaktiski.

Pirms šo preparātu lietošanas uzsākšanas nepieciešams konsultēties ar farmaceitu – nereti tie nepamatoti tiek uzskatīti par ikdienišķiem līdzekļiem, kuru lietošanai nav nekādu seku. Taču tā nebūt nav, tos nedrīkst lietot “uz savu galvu”, jo, lietojot  ilgstoši, bez pārtaukumiem, deguna gļotāda var tikt bojāta un tā vairs pati nespēj pildīt tai paredzētās funkcijas.

Līdzekļi deguna tecēšanai un aizliktam degunam

Iesnas visbiežāk izpaužas kā deguna tecēšana vai aizlikts deguns, bieži vien šie simptomi pakāpeniski var mainīties vai pāriet no viena otrā. Deguna tecēšanai, ja tā īpaši netraucē, var nelietot medikamentus, pietiks vien ar jūras ūdeni deguna skalošanai un/vai kādu preparātu, kas satur pretalerģijas līdzekli (pieejami gan tablešu, gan kombinētā sastāva karsto dzērienu vai tablešu veidā).

Aizliktu degunu vajadzētu ārstēt ar preparātiem, kas mazina deguna gļotādas tūsku. Tie ir pieejami gan pilienu un aerosolu, gan kombinētā sastāva karsto dzērienu/ tablešu veidā. Pret šķaudīšanau piemērotākie līdzekļi būs pretalerģijas preparāti.

Kas jāzina par jūras ūdeni?

Jūras ūdens ir divu veidu – izotonisks šķīdums, kurā jūras ūdens koncentrācija ir 0,9 %, un hipertonisks šķīdums, kurā jūras ūdens koncentrācija ir augstāka par 0,9 %. Izotonisks šķīdums paredzēts deguna blakusdobumu skalošanai, savukārt hipertonisks šķīdums paredzēts gan skalošanai, gan arī deguna blakusdobumu tūskas mazināšanai, lai biezās gļotas varētu labāk izdalīties.

Kad parādījušās iesnas, nepieciešams ievērot miera režīmu – ir jāatpūšas, jāizvairās no aukstuma un vēja, jālieto daudz šķidruma, tai skaitā siltas tējas, un jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu par piemērotāko ārstēšanu. Katram iesnas norit individuāli, tāpēc arī ārstēšana ir individuāla – vienam tās būs vieglas, bez komplikācijām, bet citam būs nepieciešama nopietna ārstēšana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.