Menu
 

Fiskālās disciplīnas padome norāda uz grūtībām jaunu valsts izdevumu finansēšanā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Fiskālās disciplīnas padome kopumā atbalsta Finanšu ministrijas piedāvāto fiskālo stratēģiju un fiskālos mērķus nākamajiem gadiem, tomēr norāda uz ierobežotiem līdzekļiem jaunu valsts izdevumu finansēšanai. Kā norāda padomē, jaunajai valdībai būs grūts uzdevums - aizvien pieaugošās vajadzības nodrošināt ar ierobežotu finansējumu, ko prasa atgriešanās pie ilgtspējīgas un disciplinētas fiskālās politikas.

Padomes pārstāvji šajā sarežģītajā situācijā piedāvā valdībai noteikt četras prioritārās jomas: izstrādāt un ieviest enerģētikas politiku, kas ir orientēta uz zaļu un neatkarīgu enerģijas ražošanas jaudu attīstību un energoresursu ekonomiju; stiprināt valsts iekšējo un ārējo drošību; mīkstināt krīzes sociālo un ekonomisko ietekmi; fiskālo politiku pakāpeniski virzīt uz ilgtspējību.

Kā norāda padomes pārstāvji jaunākajā uzraudzības ziņojumā par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2023.-2025.gadam un 2023.gada pagaidu budžetu, lielākā ekonomikas sabremzēšanās tiek sagaidīta 2022.gada beigās un 2023.gada sākumā, kad tiks būtiski negatīvi ietekmēts iekšējais patēriņš. Savukārt fiskālie izaicinājumi pieaugs, ņemot vērā nepieciešamību atbalstīt iedzīvotājus un uzņēmējus energoresursu straujajā sadārdzinājuma periodā.

"Jaunajai valdībai ir īpaši svarīgi nodrošināt, lai valsts sniegtais atbalsts iedzīvotājiem un uzņēmumiem augsto cenu apstākļos tiktu precīzi mērķēts un lai, pirmām kārtām, tiktu atbalstīti tie, kuri bez atbalsta tiešām nevar izdzīvot," uzsver Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka. Kā norāda padomē, tuvākajā periodā saglabājas ļoti augstas nenoteiktības apstākļi valsts ekonomiskai un fiskālai attīstībai.

Pašlaik Eiropas Savienībā notiek fiskālā regulējuma un budžeta uzraudzības mehānisma pārskatīšana un diskusijas. Paredzams, ka turpmākos gados ir sagaidāms jauns fiskālais regulējums, kas paredz pēckrīzes pārejas periodu un mērenu deficītu samazināšanas trajektoriju ES dalībvalstīm.

Lai gan Latvija vēl joprojām saglabā augstu kredītreitingu un stabilu nākotnes vērtējumu, ir jāņem vērā, ka turpmākajos gados parāda apkalpošanas izmaksas neizbēgami pieaugs sakarā ar ciešāku Eiropas Centrālās bankas monetāro politiku, norāda padomē. Pasaulē beidzas zemo procenta likmju ēra, un ir skaidrs, ka procentu likmes arī eirozonā, tostarp Latvijā, palielināsies. Nākamgad un arī turpmākajos gados Latvijai ir jāpārfinansē ārējais parāds vairāk nekā 1,4 miljarda eiro apmērā, līdz ar to ir valdībai ir svarīgi saglabāt atbildīgu fiskālo politiku, lai reitingu kompānijas saglabātu augstu Latvijas reitingu un parāda apkalpošana nekļūtu par ievērojamu fiskālu slogu, uzsver padomes pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.