Menu
 

Izstādē Daugavas muzejā var iepazīt tradicionālos audumu izgatavošanas rīkus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Daugavas muzejā uz Doles salas atklāta jauna izstāde – “No šķiedras līdz kreklam”. Izstāde būs apskatāma līdz 2023.gada maijam, informēja muzejā.

Daugavas muzeja krājumu veido dažādas liecības par Daugavas ielejas un Doles salas iedzīvotāju dzīvesveidu, kas galvenokārt saistās ar zvejniecību. Tomēr laika gaitā muzeja krājumu papildinājuši arī etnogrāfiska rakstura priekšmeti par citām ikdienas darbības jomām.

Jaunākajā izstādē Daugavas muzeja speciālisti apzinājuši un apkopojuši krājuma priekšmetus, kas sniedz priekšstatu par audumu un apģērbu izgatavošanu. Visi apskatei pieejamie priekšmeti – darba rīki, interjera objekti un audumi –  nāk no Daugavas muzeja krājuma. Izstādi papildina informatīvi teksti par vilnas un linu ieguvi un apstrādi, un konkrēto darbarīku lomu šajos procesos.

Viens no izstādes centrālajiem objektiem ir stelles, kas īpaši šim notikumam ir atjaunotas, papildinātas ar trūkstošajām detaļām un sagatavotas darbam, lai jebkurš interesents varētu pie tām piesēsties un pielikt roku kopīga auduma tapšanā. Steļļu atjaunošanā lielu darbu ieguldīja muzeja speciālists Aivars Siliņš, pēc kura sagatavotās informācijas nepieciešamās detaļas izgatavoja meistars Kaspars Beitiņš, bet stelles aušanai sagatavoja audēja Līva Kaprāle.

Šobrīd atspolē uztīta karmīnsarkana dzija, kas pamīšus ar balto veido audumu Latvijas karoga noskaņās, bet pēc svētku mēneša apmeklētāji ir aicināti papildināt audumu ar sevis izvēlētām krāsām.

Īpaši šai izstādei ir sagatavota arī muzejpedagoģiskā nodarbība “No šķiedras līdz kreklam”. Tās ietvaros varēs uzzināt, kā top dzīpars no aitas vilnas un audums no lina stiebra. Nodarbības noslēgumā varēs iemēģināt roku aušanā gan atjaunotajās stellēs, gan mazākā formātā – ar papīra strēmelēm. Nodarbību laiki tiks izsludināti pēc 1.janvāra.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.