Menu
 

Viens labs darbs 2023.gadā – smēķēšanas atmešana

  • Autors:  Jānis Basevičs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jauns gads bieži nāk ar jauniem plāniem, iecerēm un idejām. Tostarp jaungada apņemšanos sarakstā atteikšanās no cigaretēm ir viena no populārākajām, bet reizē arī viena no visgrūtākajām. Aptuveni 70% smēķētāju vēlas to atmest, bet tikai 5% no visiem, kas ir centušies atmest paši saviem spēkiem, to ir arī veiksmīgi izdevies izdarīt. Tāpēc draugu un ģimenes locekļu atbalstam, kā arī pārbaudītu atmešanas metožu izmantošanai ir ļoti liela nozīme, vai šī apņemšanās patiešām būs veiksmīga.

Rīts bez cigaretes

Smēķētājiem viena cigarete jau no paša rīta bieži vien ir neatņemama ikdienas rutīnas sastāvdaļa. To nepieciešams mainīt un katra diena jāiesāk bez cigaretes. Ir smēķētāji, kuriem ar to pietiek – ja no rīta cigarete nav uzsmēķētā, tad pa dienu vēlme uzsmēķēt būs ievērojami mazāka. Ja nepieciešams, rīta kafijas pauzi var aizstāt ar rīta pastaigu, vingrošanu vai košļājamo gumiju. Svarīgi izjaukt rīta rituālu, kur viens no pamatelementiem bija cigarete, un aizstāt to ar kaut ko citu. Ja bija ierasts smēķēt, runājot pa telefonu, – ieteicams nēsāt sev vienmēr līdzi rakstāmo un blociņu, lai sarunas laikā varētu sevi nodarbināt, veicot pierakstus vai zīmējot. 

Izvairies no alkohola

Alkohola iespaidā mazinās gribas spēks un paškontrole, cilvēki kļūst bezatbildīgāki –piemirstas gan sev, gan citiem dotie solījumi. Pašdisciplīna mazinās, un virsroku gūst mirkļa iegribas, lai arī vēlāk to nožēlojam. Pat cilvēki, kas ikdienā nesmēķē, to mēdz darīt alkohola lietošanas laikā. Smēķēšanas atmetējiem alkohola lietošanas laikā bieži rodas nepārvarama vēlme atkal uzsmēķēt. Bieži tas beidzas ar smēķēšanas atsākšanu. Tāpēc atmešanas sākumposmā noteikti vajadzētu izvairīties no bāriem un pasākumiem, kur paredzēta alkohola lietošana.

Uzraksti mērķus

Ar vispārēju apziņu, ka smēķēt ir neveselīgi, parasti ir par maz. Lai tiešām atmestu smēķēšanu, nepieciešams pašam sev personiski nodefinēt, kāpēc vēlies atmest, kas ir tavas apņemšanās pamatā! Piemēram, tā var būt bērna piedzimšana un vēlēšanās viņu pasargāt no pasīvās smēķēšanas ietekmes. Tā var būt arī vēlme novērst plaušu vēzi, īpaši ja no tā iepriekš ir miris tuvs radinieks. Jārēķinās, ka sākotnējā motivācija var pazust, bet ir jābūt personīgam dzinulim, kas uztur iekšējo disciplīnu un saglabā apņemšanos neatkarīgi no entuziasma samazināšanās.

Pastāsti draugiem vai meklē ārsta palīdzību

Izstāsti par savu apņemšanos ģimenes locekļiem, draugiem un paziņām. Līdzcilvēki parasti ir ieinteresēti iesaistīties un palīdzēt šāda netikuma atmešanā. Tas arī samazinās iespējamību nonākt situācijās, kas var veicināt smēķēšanas atsākšanu. Tuvo cilvēku atbalsts ļoti noderēs, lai pārvarētu stresu, kas rodas atkarības atmešanas procesā. Ja pašam ir grūti tikt galā ar tieksmi uzsmēķēt, pēc palīdzības ieteicams vērsties pie sava ģimenes ārsta vai ārsta-narkologa. Anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai vari saņemt, arī zvanot uz konsultatīvo tālruni 67037333.

Ēdiens var pārsteigt

Kaitīgās ķīmiskās vielas, kas organismā nonāk ar dūmiem, trauсē organisma vielmaiņas procesus. Tāpēc nav jābrīnās, ka, smēķēšanu atmetot, var visai strauji uzlaboties ēstgriba, jo organisma vielmaiņa atsāks darboties normālā režīmā, atgriezīsies dabiskās garšas izjūtas, ēdiens sāks likties daudz krāsaināks un bagātīgāks. Tāpēc atmēšanas sākumposmā ieteicams rūpīgi piedomāt pie savas ēdienkartes, lai tā būtu veselīga un sabalansēta, lai jaunatgūtās sajūtas neradītu nepatīkamus blakusefektus liekā svara formā. Īpaši jāizvairās no pārlieku saldiem vai sāļiem ēdieniem un dzērieniem.

Ja tomēr nesanāk – var meklēt alternatīvas

Jāņem vērā, ka nikotīns ir atkarību izraisoša viela un tikai daļai no cigarešu smēķētājiem pēc pirmajiem atmešanas mēģinājumiem izdodas saglabāt pastāvīgu atturību. Vēl viena iespēja bijušajiem smēķētājiem mūsdienās ir dažādas tabakas un nikotīna alternatīvas, kas var palīdzēt samazināt smēķēšanas izraisīto kaitējumu organismam. Piemēram, bezdūmu alternatīvas, nededzina tabaku un nerada dūmus. Arī tās, protams, nav bez riska, tomēr var būt kā mazāk kaitīga alternatīva, ja smēķētājs nekādi nespēj pilnībā atteikties no parastajām cigaretēm.

Arī vienu vienīgo nedrīkst!

Nekad nepaļaujies uz to, ka tikai viena cigarete neko nemainīs. Parasti tieši ar šo vienu vienīgo vai pēdējo cigareti arī beidzas smēķēšanas atmešana. Neļauj sevi piemānīt ar vienas cigaretes solījumu. Ja tomēr piezogas neatvairāma vēlme uzsmēķēt, vienmēr atceries sev atgādināt, ka vajag nogaidīt pirmās 10 minūtes un šajā periodā atrast kādu citu interesantu nodarbi. Sabiedriskās vietās vienmēr izvēlies zonas, kas ir domātas nesmēķētājiem.

Esi aktīvs

Smēķēšanas atmešana ir solis pretī veselīgākam dzīvesveidam, ko ķermenis novērtēs jau pirmajās nedēļās pēc cigarešu lietošanas pārtraukšanas. Lai novērstu domas un mazinātu tieksmi atsākt smēķēšanas, ieteicams padomāt par kādu sportisku aktivitāti. Kustības palīdzēs atbrīvoties, nostiprinās veselību, kā arī paaugstinās  dopamīna un citu vielu līmeni, kas palielina gandarījumu un mazina stresu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.