Menu
 

Latvijā īstenotā valsts pētījumu programma kultūrā saņem starptautisko ekspertu izcilu novērtējumu

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Kultūras akadēmija Foto - Latvijas Kultūras akadēmija

Latvijā īstenotā valsts pētījumu programma "Latvijas kultūra - resurss valsts attīstībai" saņēmusi starptautisko ekspertu izcilu novērtējumu, informēja Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Komunikācijas departaments.

30.septembrī noslēdzās Kultūras ministrijas valsts pētījumu programmas (VPP) "Latvijas kultūra - resurss valsts attīstībai" 2020.-2022.gadam projekts "Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai" (CARD).

Projektu CARD īstenoja LKA, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki.

2022.gada decembra sākumā tika saņemts starptautisko ekspertu novērtējums, kurā ir uzsvērta projekta CARD zinātniskā izcilība, ietekme un īstenošanas procesa kvalitāte. Starptautiskie eksperti ir secinājuši, ka projekta mērķis ir sasniegts un snieguši izcilu novērtējumu, uzsverot, ka projekts sasniedz starpdisciplināra mega-pētījuma mērogu, apskatot dažādus Latvijas mākslas un kultūras aspektus.

Eksperti augsti novērtējuši projektā sasniegto gan jaunu zināšanu radīšanā un pētniecības metodoloģiju attīstīšanā, gan zinātnieku grupu kapacitātes stiprināšanā. Tāpat atzinīgi novērtēta sadarbība ar kultūras, mākslas un kultūras mantojuma organizācijām vietējā un starptautiskā mērogā, kā arī ar politikas veidotājiem un sasniegtā ietekme uz plašāku sabiedrību.

Eksperti atzīst, ka projekta aktivitāšu un zinātnisko rezultātu skaits nacionālā un starptautiskā līmenī esot iespaidīgs un dažās kategorijās būtiski pārsniedz projektā uzstādītos uzdevumus. Nozīmīgi, ka ar VPP projektu CARD ir sperti visi nepieciešamie soļi, lai šis projekts un atbilstošie pētījumi nākotnē radītu pārmaiņas un ietekmētu politikas veidošanu Latvijā un kultūras mantojuma un atmiņas institūciju darbību.

Programmā divu gadu garumā bija iesaistīti gandrīz 100 Latvijas kultūras un mākslas zinātnieki, doktoranti un citi studējošie no trijām Latvijas kultūras un mākslu universitātēm. Starptautiskie eksperti atzinīgi novērtējuši partneru sadarbību un labo komunikāciju, īstenojot tik daudzveidīgus apakšprojektus, aktīvo studējošo iesaisti un zināšanu integrāciju studiju procesā. Vērtējumā atzīts, ka veiksmīgi vadītais projekts un starpinstitucionālais un starppaaudžu pētnieku komandas darbs mazinājis pētniecības fragmentāciju un pavēris jaunas vertikālas un horizontālas resursu apmaiņas formas.

Pētniecības projekts noslēdzās šī gada septembra beigās ar konferenču sēriju, kas apskatīja daudzveidīgā pētījuma tēmas un prezentēja galvenos rezultātus. Rezultāti tika atklāti dažādām sabiedrības grupām, diskusijās iesaistot zinātniekus, studējošos un kultūras un mākslas organizāciju pārstāvjus. Starptautiski eksperti atzīst, ka sasniegtie rezultāti ir izcili un iespaidīgi - 11 tematiskie rakstu krājumi un 12 monogrāfijas, tāpat publicēts arī liels skaits oriģinālu zinātnisko publikāciju žurnālos vai konferenču krājumos, kas indeksēti "Web of Science vai SCOPUS" datubāzēs.

Projekta ietvaros īstenotā mijiedarbība ar kultūras, mākslas un mantojuma kopienām pētniekiem ļāva identificēt un parādīt Latvijas kultūras un mākslas pētniecību kā resursu ietilpīgu kultūras un mākslas ekosistēmas un kultūras kapitāla daļu.

Projekta mērķis ir veidot starpdisciplināru cilvēkkapitāla un zināšanu bāzi par kultūras kapitāla daudzveidību un vērtību, kultūras sektora ekosistēmas dzīvotspēju veidojošiem procesiem kā resursu Latvijas ilgtspējīgai attīstībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.