Menu
 

Noteiks kārtību aizliegumam no Latvijas izceļot bērniem, lai viņi netiktu pakļauti vardarbības riskam

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Šengenas informācijas sistēmas darbības likumā, kas paredz noteikt kārtību aizliegumu noteikšanai no Latvijas izceļot bērniem un neaizsargātām pilngadīgās personām, lai tās netiktu pakļauti vardarbības riskam.

Iekšlietu ministram tiks piešķirtas tiesības šādā veidā aizsargāt bērnus, kuriem ir risks kļūt par cietušajiem vai tikt iesaistītiem teroristu nodarījumos, vai tikt iesaistītiem bruņotās grupās, vai kuriem var likt aktīvi piedalīties karadarbībā.

Iekšlietu ministrs varēs pieņemt lēmumu par ziņojuma iekļaušanu informācijas sistēmā par liegumu šādiem riskiem pakļautiem bērniem izceļot no Latvijas, lai draudu novēršanas nolūkā uz laiku viņus aizsargātu. 

Šādas pašas tiesības būs arī Valsts policijas priekšnieka pilnvarotajam darbiniekam, reizē viņam būs tiesības šādu liegumu noteikt arī bērniem, kuri var kļūt par cietušajiem cilvēku tirdzniecībā vai saistībā ar piespiedu laulību, sieviešu dzimumorgānu kropļošanu vai citiem ar dzimumu saistītas vardarbības veidiem.

Tāpat Valsts policijas priekšnieka pilnvarotais darbinieks varēs liegt izbraukt no valsts pilngadīgām neaizsargātām personām, kurām jāliedz ceļot viņu pašu aizsardzības dēļ un attiecībā uz kuriem pastāv konkrēts un acīmredzams risks, ka tās var aizvest no dalībvalsts teritorijas vai tās var to atstāt un kļūt par cietušajiem cilvēku tirdzniecībā vai ar dzimumu saistītā vardarbībā.

Savukārt atbilstoši tiesas lēmumam par aizliegumu bērna izvešanai informācijas sistēmā varēs iekļaut informāciju par aizliegumu ceļot viena no vecākiem, ģimenes locekļa vai aizbildņa veiktas nolaupīšanas riskam pakļautiem bērniem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.