Menu
 

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā un Igaunijā samazinājās par 54%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Latvenergo Ilustrācija - Latvenergo

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Igaunijā samazinājās par 54%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Igaunijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kritās par 54% un vienoti bija 40,19 eiro par megavatstundu (MWh), atsevišķās stundās sasniedzot nulle eiro par MWh cenu. Lietuvā elektroenerģijas cena vidēji bija 42,52 eiro par MWh, kas ir kritums par 51%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena saruka par 38% līdz vidēji 61,58 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu "Nord Pool" reģionā galvenokārt sekmēja vēja elektrostaciju izstrādes kāpums par 84%, aptuveni par 6% lielāka atomelektrostaciju pieejamība, par 4% zemāks elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, kā arī energoresursu (izņemot jēlnaftu) un oglekļa emisiju kvotu cenu samazinājums. Turklāt Baltijā cenu samazinājumu turpināja ietekmēt augsta atjaunīgo energoresursu izstrāde reģionā, kā arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums par 8%. Vēja elektrostaciju ģenerācija Baltijā pieauga par 48% pret iepriekšējās nedēļas datiem.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 7539 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 8121 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs saruka par 8% līdz 464 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 118 GWh, kas ir par 4% mazāks nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kritās par 9% līdz 141 GWh. Lietuvā patēriņš bija 205 GWh, kas kritās par 10%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā saglabājās tādā pašā līmenī, kā nedēļu iepriekš, un kopā tika saražotas 398 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms samazinājās par 3% līdz 247 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde saruka par 8% un bija 67 GWh. Tikmēr Lietuvā ražošanas apjomi kāpa par 15%, un tika saražotas 84 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 209%, Igaunijā - 48%, bet Lietuvā - 41%. Baltijas valstīs tika saražoti 86% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.