Menu
 

Agronoms: Pirmās Latvijā audzētās zemenes pircējiem būs pieejamas maija beigās

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pirmās Latvijā audzētas zemenes būs iespējams iegādāties maija beigās, informē zīmola “Augusta zemenes” agronoms Guntars Dzērve.

“Mani iepriecina fakts, ka šogad, pateicoties vairāku audzētāju sadarbībai ar mums, pirmās vietējās zemenes jau tiek baudītas šobrīd un vairāki audzētāji tuvāko nedēļu laikā sagaidīs pirmo zemeņu ražu. Tai pašā laikā lielākā daudzumā tirdzniecībā vietējās zemenes parādīsies maija beigās,” norāda G.Dzērve.

Agronoms apstiprina, ka vietējie zemeņu audzētāji arvien vairāk pāriet uz zemeņu audzēšanu siltumnīcās vai segtajās platībās, tādējādi gūstot ne tikai ātrāku ražu, bet arī pagarinot zemeņu sezonu. 

“Jāņem vērā Latvijas dabas klimatiskās īpašības un nepastāvība. Lai zemeņu ražu mēs varētu pasargāt no laikapstākļu ietekmes (piemēram, negaisa, lietus) un būtiski pagarinātu zemeņu sezonu, vienīgā iespēja ir pāriet uz ogu audzēšanu segtajās platībās,” skaidro G.Dzērve.

Diemžēl pircēju pieprasījumu pēc vietējām zemenēm joprojām esot samērā grūti apmierināt, jo Latvijā vietējo zemeņu sezona faktiski ir nepilnu divu mēnešu garumā. Tai pašā laikā pieprasījums pēc vietējām ogām ir līdz pat rudenim.

“Tieši pircēju pieprasījums pēc vietējām zemenēm agri pavasarī un vēlu rudenī bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc izvēlējāmies šādu zemeņu audzēšanas principu. Lai arī šobrīd grūti prognozēt vietējo zemeņu cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu, tās varētu būt augstākas, ņemot vērā izmaksu kāpumu. “Augusta zemeņu” cenas centīsimies saglabāt pērnā gada līmenī. Protams, jārēķinās ar divām būtiskām lietām. Zemeņu cenas vienmēr būs augstākas pavasarī un rudenī, savukārt zemenes iegādāties vienmēr būs izdevīgāk pa tiešo pie audzētāja,” atzīmē G.Dzērve.

Zīmols “Augusta zemenes” pieder uzņēmumam SIA “Mad Nordic”, kura viena no darbības nozarēm ir lauksaimniecība un tūrisms. Pirms pieciem gadiem uzņēmums savā apsaimniekošanā pārņēma dārzniecības teritoriju Mālpilī, kur šo gadu laikā ir veiktas investīcijas teritorijas labiekārtošanā, siltumnīcu atjaunošanā, kā arī izveidojot Latvijā vienīgo Zirgu asistētas mācīšanās un terapijas centru. Kopumā saimniecībā pēdējo trīs gadu laikā investēti aptuveni 180 000 eiro, vēsta agronoms.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.