Menu
 

Komponists Arturs Maskats: Mūzika ir mana īstākā un patiesākā dzīve Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

 Arī šogad “Latvijas koncerti” rīko vērienīgus koncertus “Rīgas festivāla” ietvaros.

“Rīgas festivāls” ir stabila Latvijas galvaspilsētas kultūras dzīves sastāvdaļa jau kopš 2011. gada, ik pavasari pulcējot spilgtākos pašmāju un ārvalstu mūziķus un piedāvājot stilistiski daudzveidīgas un mākslinieciski augstvērtīgas koncertprogrammas. Šogad festivāls norisinās no 26. maija līdz 21. jūnijam, klausītājus aicinot piedzīvot astoņus īpašus muzikālus notikumus ne vien vairākās Rīgas kultūrvietās, bet arī Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

3.jūnijā Lielajā ģildē notiks valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” 17. sezonas noslēguma koncerts, kurā diriģenta Normunda Šnē vadībā kopā ar kamerorķestri uzstāsies viens no savas paaudzes spilgtākajiem pianistiem Behzods Abduraimovs, bet 7. jūnijā Mazajā ģildē koncertprogrammā “Astors Pjacolla un Riharda Zaļupes jaundarbs” muzicēs saksofonists Aigars Raumanis, sitaminstrumentālisti Reinis Tomiņš un Guntars Freibergs, kuri atskaņos Astora Pjacollas, Akira Jujama, Kloda Pikoro, Gabriela Ortisa un Riharda Zaļupes mūziku.

“Rīgas festivāla” mākslinieciskais vadītājs ir komponists Arturs Maskats.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Jaunībā lidoju ar vecu divplāksni An-2, kuram bija salūzušas durvis. Tajās bija liela sprauga, pa kuru iekšā pūta ledains vējš. Lidojums bija maršrutā Rēzekne–Rīga (toreiz, stipri sen, Latvijā bija šāda vietējo līniju aviosatiksme).

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Manas mammas klātbūtne manā 60 gadu jubilejas koncertā Lielajā ģildē, kad varēju viņai pateikties no skatuves un dāvināt puķu pušķi.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Saruna ar tuvu cilvēku, labs ceļojums, atmiņas par kaut ko dārgu un neaizmirstamu.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Izgulēties sestdienās, reizēm varēt (un gribēt) ļauties slinkumam, izslēgt telefonu.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Vēlu iet gulēt, naktīs ilgi lasīt vai runāt ar kādu tuvu draugu pa telefonu. Visneveselīgākais ieradums – pirms gulētiešanas lasīt vai klausīties politiskas ziņas.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Lielākais spēks dzīvē ir mīlestībai. Ja tās nav, neīsts kļūst arī viss pārējais.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Kopš bērnības esmu bijis liels grāmatu lasītājs, no jaunības – arī traks kinomīlētājs, tādēļ nosaukt kādu vienu grāmatu vai filmu nav iespējams. Dzīvē vajag izlasīt tikai nedaudz patiešām izcilu un ļoti svarīgu grāmatu, bet, lai tās atrastu, ir jāizlasa simtiem citu.

Kādu mūziku klausāties?
Mūziku klausos daudz un visdažādākajos žanros. Mūzika vienkārši ir mana īstākā un patiesākā dzīve.

Nepraktiskākais spontānais pirkums?
Reizēm gadās nopirkt aviobiļetes uz vietām, kur galu galā nemaz neaizbraucu kaut kādu iemeslu dēļ. Nekad to īpaši nepārdzīvoju, jo dzīve ir raiba un neprognozējama.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Dzīvot vienmēr gribētu Latvijā. Savukārt atgriezties labprāt vēlētos Itālijā – Venēcijā, Toskānā, Romā, Amalfi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.