Menu
 

Aptauja: Bērnu aktivitātēm šovasar vecāki tērē divreiz vairāk

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Bērnu aktivitātēm šovasar vecāki paredzējuši tērēt vairāk nekā 400 eiro jeb divreiz vairāk nekā pērn, informēja bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz jūnijā veikto Baltijas iedzīvotāju aptauju.

Vecāki visbiežāk norādījuši, ka bērnu aktivitātēm šovasar plāno tērēt vairāk nekā 400 eiro. Atbildi noradījuši 10% aptaujāto, tostarp vairumam no aptaujātajiem ir vismaz divi bērni, un tie ir Pierīgas iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Tikmēr 2022.gada vasarā aptaujātie vecāki visbiežāk atbildēja, ka bērnu dalībai pasākumos un dažādās aktivitātēs plāno tērēt līdz 200 eiro.

Vienlaikus aptauja liecina, ka 6% Latvijā aptaujāto vecāku bērnu aktivitātēm plāno atvēlēt līdz 50 eiro, bet 9% vecāku - summu 51 līdz 100 eiro apmērā. Lielākus tēriņus robežās no 101 līdz 200 eiro plāno 9% aptaujāto, no 201 līdz 300 eiro vasaras aktivitāšu izdevumos novirzīs 8% aptaujāto vecāku, bet 6% vecāku dažādu izklaižu finansēšanai šovasar plāno izdot 301 līdz 400 eiro.

Savukārt Lietuvā bērnu aktivitātēm šovasar visbiežāk tērēs 101 līdz 200 eiro, kamēr Igaunijā 12% aptaujāto rēķinās ar 101 līdz 200 eiro un tikpat liela iedzīvotāju daļa plāno tērēt vairāk par 400 eiro, liecina aptaujas rezultāti.

Bankas pārstāvji norāda, ka šī gada tēriņu pieaugums daļēji skaidrojams ar inflācijas ietekmi, kā rezultātā novērojams preču un pakalpojumu cenu kāpums.

Vienlaikus 7% Latvijas respondentu aptaujā norādījuši, ka šovasar bērnu aktivitātes tiks atliktas, jo tam trūkst brīvo līdzekļu. Šādā situācijā atrodas arī tikpat daudz aptaujāto vecāku Lietuvā, savukārt Igaunijā tādu ir 6%.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par bērnu vasaras aktivitāšu finansēšanu banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2023.gada jūnijā, tiešsaistē aptaujājot 657 vecākus vecumā no 18-74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.