Menu
 

Erdogans: Putins piekritis pagarināt Melnās jūras "labības darījumu"

  • Autors:  LETA/AFP

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir piekritis pagarināt līgumu par Ukrainas labības eksportu pa Melno jūru, piektdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Ukraina un Krievija ar Turcijas starpniecību pagājušā gada 22.jūlijā parakstīja vienošanos ar ANO par Ukrainas lauksaimniecības preču eksporta atsākšanu Melnajā jūrā, kas bija pārtraukta, Krievijai 24.februārī uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Bez pagarinājuma līguma termiņš beigtos nākamnedēļ.

Erdogans žurnālistiem pavēstīja, ka runājis ar Putinu par šo vienošanos un Putins piekrīt tās pagarināšanai. Turcijas prezidents arī sacīja, ka gatavojas augustā uzņemt Putinu vizītē.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs šonedēļ nosūtīja Putinam vēstuli par vienošanās pagarināšanu. Vēstulē viņš norādīja, ka atbalsta šķēršļu atcelšanu Krievijas mēslojuma eksportam, par ko Maskava ir vairākkārt sūdzējusies.

Erdogans pauda cerību, ka ar šo vēstuli un visu kopīgajiem centieniem izdosies panākt "labības darījuma" pagarināšanu.

Putins iepriekš vairākkārt draudējis šo līgumu nepagarināt. Ceturtdien viņš paziņoja, ka neesot izpildīts neviens no Maskavas izvirzītajiem nosacījumiem, lai vienošanās varētu darboties.

Vienošanās ir ļāvusi Ukrainai nosūtīt vairāk nekā 32 miljonus tonnu graudu garām Krievijas karakuģiem Melnajā jūrā. Liela daļa no šiem graudiem nonākusi jaunattīstības valstīs Āfrikā, Tuvajos Austrumos un citur. Ja eksports atkal tiktu bloķēts, pārtikas cenas varētu pieaugt vēl vairāk.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.