Menu
 

No piektdienas sāksies parakstu vākšana par "Saskaņas" ieceri ieviest visas tautas vēlētu prezidentu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien ir nolēmusi reģistrēt parakstu vākšanas sākšanai partijas "Saskaņa" precizēto Satversmes grozījumu projektu par visas tautas vēlētu prezidentu, informēja CVK.

"Saskaņa" jūnija sākumā iesniedza CVK likumprojektu par visas tautas vēlētu prezidentu, lai sāktu parakstu vākšanu par ieceres nodošanu tautas nobalsošanai. Jūlijā CVK konstatēja nepilnības sagatavotajā likumprojektā un līdz augustam partijai deva laiku trūkumu novēršanai. Tagad tas ir izdarīts un iniciatīva reģistrēta, lai varētu sākt parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai.

Ieceres pieteikumā "Saskaņa" pauda nostāju, ka Valsts prezidenta amats nedrīkst būt politiskā tirgus priekšmets un iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām pastāvīgi izvēlēties vispiemērotāko cilvēku, autoritāti, kas spēs efektīvi vadīt valsti. Partija uzskata, ka tautas vēlēts Valsts prezidents atjaunos sabiedrībai interesi par politiku un pārliecību, ka tauta ir noteicēja savā valstī.

CVK norāda, ka vēlētājiem būs iespēja parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu 12 mēnešus - no šā gada 4.augusta līdz nākamā gada 3.augustam. Referenduma ierosināšanai jāsavāc ap 150 000 Latvijas pilsoņu paraksti. Kopš Latvijā ieviests tik augsts referenduma iniciēšanai nepieciešamo parakstu slieksnis, nevienu tautas nobalsošanu šādā veidā nav izdevies sarīkot.

Pieņemot lēmumu par Satversmes grozījumu projekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, CVK locekļi vērtēja, vai iesniedzējs atbilst likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" prasībām, proti, ir likumā noteiktā kārtībā izveidota un reģistrēta politiskā partija vai politisko partiju apvienība, kā arī to, vai precizētais Satversmes grozījumu projekts pēc formas un satura ir pilnībā izstrādāts.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Parakstīties par CVK reģistrētām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski portālā "www.latvija.lv" vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Parakstīties par iniciatīvām iespējams arī ārvalstīs Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās pie konsulārajām amatpersonām, kuras ir tiesīgas veikt notariālās funkcijas.

Ideja par tautas vēlētu prezidentu Latvijā ir apspriesta vairākkārt, tostarp bijuši vairāki mēģinājumi Saeimā panākt attiecīgas likuma izmaiņas. Līdz šim politiskā atbalsta iecerei nav bijis, idejas pretiniekiem pamatā argumentējot, ka tautas vēlētam prezidentam būtu jāpiešķir lielākas funkcijas, kas savukārt varētu radīt varas koncentrēšanas riskus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.